Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 31-5-11

Τον ξέχασαν
Δεν πέρασαν ούτε σαράντα μέρες και όλοι τον ξέχασαν. Ούτε ένας από τους πολιτικούς φίλους του Θόδωρου Σεχιώτη, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δήμο,  δεν θεώρησε σκόπιμο να παραστεί στο μνημόσυνο που έγινε στον  Ιερό ναό του Προφήτη Ηλία, προχθές Κυριακή, παρουσία πολλών συμπολιτών μας.  Γιατί; Δεν πρόσφερε σ’ αυτήν την πόλη; Δεν μόχθησε γι αυτήν, δεν την ανέδειξε όσο λίγοι που πέρασαν από το δημαρχιακό θώκο;  Κάτι ήξερε η γυναίκα του που δεν επέτρεψε στην κηδεία του επικήδειους...  Το τι ανοησίες θα ακούγαμε για την προσωπικότητά του από ανθρώπους που δεν τον πίστευαν, δε λέγεται… 

Εάλω ἡ Πόλις
Κάτι περισσότερο από  πεντέμισυ αιώνες πέρασαν από την αποφράδα εκείνη μέρα της 29ης Μαΐου 1453. Τότε πού ακούστηκε ἡ κραυγή "Εάλω ἡ Πόλις" και η  Βασιλεύουσα, εισήλθε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Και από τότε άρχισε ἡ Τουρκοκρατία. Το Γένος επεβίωσε, αλλά ἡ Κωνσταντινούπολη και η Αγιά Σοφιά παραμένουν σε ξένα χέρια. Το περασμένο Σάββατο η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας τίμησε την ημέρα αυτή  με  μια εκδήλωση μνήμης, που περιελάμβανε ύμνους των νεομαρτύρων Παύλου και Δημητρίου, οι οποίοι μαρτύρησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και  τραγούδια που, έκτοτε,  κουβαλούν τούς θρήνους και τούς θρύλους της Αλώσεως σε μια διαχρονική πορεία. Η εκδήλωση, άριστα οργανωμένη, παρουσίασε μια περιεκτικότητα όσον αφορά την επιλογή των κειμένων και των ύμνων – τραγουδιών που έψαλλε ο βυζαντινός χορός νέων, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργαρά και η παραδοσιακή χορωδία της Μητρόπολης, υπό τη διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου, και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης  στο ακροατήριο. Ιδίως ο λόγος του Κ. Παλαιολόγου, απόσπασμα από τον Γεώργιο Φραντζή, που απέδωσε εξαιρετικά ο νεαρός Κωνσταντίνος Τασιακόπουλος.
Τελικά, πεντακόσια πενήντα και βάλε,  χρόνια, από τότε,  ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος  θρηνείται και μοιρολογείται όσο κανένας άλλος γιατί ο λαός ποτέ δεν παύει να ξαναζεί τα παραμύθια του …. Και αυτά εύστοχα μας τα θύμισε η προχθεσινή λαμπρή εκδήλωση. Εύγε.              

Εξοικονόμηση πόρων
Να κοπούν στο μισό τα έξοδα για τις ποικίλες εκδηλώσεις του δήμου Τρίπολης, που σήμερα ο προϋπολογισμός τα θέλει στις 540000 ευρώ., προτείνει με επιστολή του που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοτικός σύμβουλος και επί κεφαλής της «Μαντινειακής Συμπολιτείας», Βασίλης Γιόκαρης. 
« Οι εξοικονομούμενοι κατά τον τρόπο αυτό πόροι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να «πιάνουν τόπο» στον ίδιο τόπο/στο ίδιο χωριό όπου διεξάγεται και η εκδήλωση, όμως να διατίθενται για διαφορετικό σκοπό. Να επενδύονται δηλ. προκειμένου να κατασκευάζονται ή να συντηρούνται έργα βασικών υποδομών, ή να γίνονται παραγωγικά έργα προς όφελος της αντίστοιχης τοπικής κοινωνίας. Είναι μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή προτεραιοτήτων : αντί ως Αυτοδιοίκηση να επενδύουμε διαθέσιμους και «μετρημένους» χρηματοδοτικούς πόρους σε κατεύθυνση και σε μία οικονομία της κατανάλωσης, να τους επενδύουμε σε μία κατεύθυνση και σε μία οικονομία παραγωγικών δραστηριοτήτων». 

Έξοδα καθαριότητας
Επίσης στα έξοδα  για Υπηρεσίες Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού, όπου εγγράφεται ως αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών, Πλατειών κλπ το ποσό των 670.000 €, απαιτούνται εκ μέρους του Δημάρχου το συντομότερο δυνατό παρεμβάσεις ενεργειακής διαχείρισης με στόχο την αποφυγή ενεργειακής σπατάλης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των οικονομικών βαρών που καλούνται να σηκώνουν οι δημότες μέσω των αντίστοιχων τελών.
Τέλος τα έξοδα καθαριότητας που ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 €, κυρίως για την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους στο σκουπιδότοπο, μπορούν με μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και προїόντων, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση /Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων να μειωθούν σε 1.500.000 € - 2.000.000 €.

Χαμογελάτε
Παίρνει τηλέφωνο η γυναίκα τον ναυτικό σύζυγό της:
- Αγάπη μου, μόλις γέννησα! - Μπράβο αγάπη μου. Όλα καλά;
- Ε, είχαμε ένα μικρό πρόβλημα. - Πρόβλημα; Τί πρόβλημα;
- Να, δεν είχα γάλα να το θηλάσω, και το θήλασε η γυναίκα στο διπλανό κρεβάτι που ήταν μαύρη και τώρα το μωρό είναι μαύρο! - Δεν πειράζει. Θα πάρω τον πατέρα μου να του πω τα νέα.
Παίρνει τηλέφωνο ο ναυτικός τον πατέρα του.
- Έλα πατέρα. Έχω καλά νέα. Η γυναίκα μου γέννησε. - Συγχαρητήρια! Όλα καλά;
- Ε, είχαμε ένα μικρό πρόβλημα. - Πρόβλημα; Τί πρόβλημα;
- Να, δεν είχε γάλα να το θηλάσει, και το θήλασε η γυναίκα στο διπλανό κρεβάτι που ήταν μαύρη και τώρα το μωρό είναι μαύρο!
- Δεν πειράζει, αγόρι μου. Και εσύ όταν γεννήθηκες η μητέρα σου δεν είχε γάλα να σε θηλάσει και σου δίναμε αγελαδινό. Για αυτό έγινες βόδι!


Δεν υπάρχουν σχόλια: