Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Οδική ασφάλεια

Πριν από ένα δυο χρόνια, η Αρκαδία κατείχε μιας από τις πρώτες θέσεις  στα τροχαία ατυχήματα. Το τελευταίο διάστημα  παρατηρείται πτωτική τάση στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων τους, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης στις τιμές των καυσίμων, οπότε οδηγούμε λιγότερο και ακολουθούμε συντηρητικότερο και αμυντικότερο στυλ οδήγησης, με το οποίο δεν εξοικονομούμε απλά βενζίνη, αλλά προκαλούμε και λιγότερα ατυχήματα. 
Πρόκειται όμως για συγκυρία και όχι για μόνιμη κατάσταση, που δείχνει το χαμηλό επίπεδο γνώσεων και συνειδητοποίησης του μέσου έλληνα οδηγού, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται με άλλον τρόπο την αναγκαιότητα ενός ασφαλούς- και οικολογικού- τρόπου οδήγησης, παρά μόνον όταν ωφελεί άμεσα το πορτοφόλι του. 
Ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης, που αντικατέστησε το Νομάρχη, πρέπει να  δώσει έμφαση στην οδική ασφάλεια του νομού και σε πρώτη φάση να ξεκινήσει από  ορισμένα απλά μέτρα, όπως τη βελτίωση του οδοστρώματος του οδικού δικτύου, που από τις παγωνιές και τις βροχές του χειμώνα έχει καταπονηθεί,  να προχωρήσει  στο ξήλωμα των παράνομα τοποθετημένων διαφημιστικών πινακίδων που αποπροσανατολίζουν και αποτελούν κίνδυνο για τους οδηγούς, κλπ. Ωστόσο καλείται να αποδείξει με συνεχείς πράξεις ότι διαφοροποιείται από τους προκατόχους του, νομάρχες, κινητοποιούμενος περισσότερο, δίνοντας εντολές για τα παραπάνω  και επιβλέποντας την αυστηρή εφαρμογή τους. Γιατί είναι αυτή η άτεγκτη και ανυποχώρητη εφαρμογή των νόμων που ίσως μας κάνει να αποκτήσουμε επιτέλους μια κουλτούρα  ασφαλούς οδήγησης, στους επικίνδυνους δρόμους του νομού μας.
Δεν πάει άλλο, πια. Αν και  όλα τριγύρω αλλάζουν, εμείς όλο στα ίδια μένουμε. Η συμπεριφορά μας στο τιμόνι παραμένει απαράδεκτη σε πείσμα των αυστηρών ποινών, η ηχορύπανση χειροτερεύει συνεχώς και το κακόγουστο έργο συνεχίζεται, χωρίς σταματημό. 
Το διακύβευμα της οδικής ασφάλειας στο νομό μας είναι τεράστιο και εξίσου σημαντικό με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Για το τελευταίο κατέφθασε στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως τον γόρδιο δεσμό της οδικής ασφάλειας πρέπει να τον λύσουμε μόνοι μας. Μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: