Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επίδειξη πυγμής

Αναδιφώντας την ιστορία βλέπουμε πως ο Βενιζέλος, όταν υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη οικονομική κρίση του μεσοπολέμου, στηρίχτηκε σε ένα κρατικό μηχανισμό που στελεχώθηκε με ό, τι καλύτερο υπήρχε στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής, οργάνωσε την άσκηση της εξουσίας με ανθρώπους που δεν ήταν απαραίτητα επαγγελματίες της πολιτικής, αρκετοί εκ των οποίων στη συνέχεια έμειναν στην Ιστορία του τόπου όχι μόνον ως δημόσιοι λειτουργοί υψηλού ήθους και ικανοτήτων, αλλά και ως διανοούμενοι, σκαπανείς της νεότερης Ελλάδας.
Τηρουμένων των αναλογιών, όταν κατέχεις υπεύθυνη πολιτική θέση στο δήμο, ως πρώτος  δημότης της πόλης και θέλεις να αφήσεις έργο, αναθέτεις καθήκοντα σε ομάδες δοκιμασμένων στελεχών που έχουν την ανιδιοτέλεια, τον πατριωτισμό και τις ικανότητες να το πετύχουν. Η Τρίπολη  είναι σε πόλεμο με κατεστημένα συμφέρονται και κακομαθημένους επιχειρηματίες.  Ο εχθρός συνίσταται από ένα πλέγμα κοινωνικών, επιχειρηματικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων, που έμαθαν να πλουτίζουν σε συνθήκες καταστροφής για την πόλη  και σήμερα αντιμάχονται λυσσωδώς τις  όποιες ενέργειες της δημοτικής αρχής για να μπει μια τάξη στο χάος που επικρατεί.
Επιχειρηματίες που απλώνουν την επικράτειά τους στον πεζόδρομο κατά το δοκούν, που ηχορυπαίνουν την πόλη σε μεγάλη έκταση από το κατάστημά τους, που αδιαφορούν για το κοινό καλό, που μετέρχονται των πιο απίθανων τρόπων για να πλουτίσουν σε βάρος αυτής της πόλης. 
Αυτούς δεν τους αντιμετωπίζεις με συστάσεις, αλλά  με συνεργάτες σου που είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν και να ματώσουν. Ο αρμόδιος  αντιδήμαρχος για την επιβολή του νόμου και της τάξης, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο  Γιώργος Καρλής, σήκωσε προχθές το «γάντι» της ανυπακοής και πέρασε στην αντεπίθεση. Ενεργοποιώντας τη δημοτική αστυνομία και επιβάλλοντας πρόστιμα.  Μπορεί να άργησε, τουλάχιστον ξεκίνησε. Όμως, πρέπει να συνεχίσει, χωρίς να κάνει πίσω, ούτε να συμβιβαστεί στην πορεία, αφού η αντίδραση που θα υπάρξει θα είναι λυσσαλέα. Αν υποχωρήσει τότε η κατάσταση θα γίνει ζοφερή.
Η Ιστορία διδάσκει ότι, όταν ουδείς σέβεται την ευνομία στο δήμο, έρχεται η ώρα που ο δήμος αυτός ρέπει προς την αναρχία. Η Τρίπολη μπορεί να γλιστρήσει από το χείλος στον γκρεμό αργόσυρτα αν δεν υπάρξει πυγμή από πλευράς δημοτικής αρχής. Και αυτή η πυγμή πρέπει να υπάρχει και να επιδεικνύεται ανά πάσα στιγμή.   Τώρα που βρίσκεται στην αρχή της θητείας της. Διαφορετικά το παιχνίδι θα χαθεί πολύ σύντομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: