Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Να πέσουν οι τόνοι

Δεν είναι ανεξήγητα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα  στις σχέσεις των δύο επικεφαλής, της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Από τη στιγμή που προεκλογικά το βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν είχε συναινέσει και αποδεχτεί την υποψηφιότητα Τατούλη για την Περιφέρεια, αλλά  βίαια θέλησε να επιβάλλει ως Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας άτομο που απείχε παρασάγγες από τις προτιμήσεις Τατούλη, επόμενο ήταν, μετεκλογικά και χωρίς να έχουν επακριβώς οριστεί οι αρμοδιότητες τους,  να φθάσουμε στο σημείο αυτό της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ανδρών.
Αυτονόητο είναι ότι, απόλυτη ταύτιση σε διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν  συνολικά, ούτε είναι δυνατό, ούτε και πρόκειται να υπάρξει. Όπως συμβαίνει συνήθως στην καθ ημέρα  άσκηση πολιτικής , από τους διάφορους εντολείς της εξουσίας. Μόνο που οι διαφορές ανάμεσά τους πρέπει  είναι λιγότερες και ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις συγκλίσεις που επιβάλλει η θεσμική τους θέση και οι ανάγκες της περιφέρειας, που και οι δυο υπηρετούν. 
Και ο ένας, ο διορισμένος, και ο άλλος, ο εκλεγμένος, πρέπει να καταλάβουν πως οι μεγαλοϊδεατισμοί και τα «καπελώματα» δεν έχουν θέση στο χώρο ευθύνης του καθενός. Αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τόσο απλά και εύκολα στη λύση τους θέματα, αν δεν μπορούν να σηκώνουν το τηλέφωνο και να επιλύουν τις όποιες διαφορές στην προώθηση υπηρεσιακών θεμάτων έχουν, φοβούμαστε πως η προοπτική του μέλλοντος δεν θα είναι ρόδινη για κανένα. Η επικοινωνία μέσω ανακοινώσεων των γραφείων τύπου, δεν τους τιμά. Ακυρώνει  μια προσέγγιση, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  είναι επιβεβλημένη και αποτελεί ανάγκη.
Αν ο κ. Αποστολόπουλος  αποδεχθεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την πολιτική ευθύνη για την πορεία της περιφέρειας τη φέρει ο εκλεγμένος περιφερειάρχης  και αν ο κ. Τατούλης επιδιώξει καλόπιστα τη συναίνεση εκεί όπου μπορεί να υπάρξει, τότε το μήνυμα προς τα έξω θα είναι θετικό. Και ίσως οι υπάρχουσες διαφορές αποδειχθούν χρήσιμες στο διαρκή αγώνα για βελτίωση των όρων διαβίωσης της Περιφέρειας.
Η σωφροσύνη απαιτεί από τους δύο  να πάρουν επιτέλους αποφάσεις και να επιχειρήσουν  να περάσουν τον δύσκολο κάβο των επόμενων ετών, όσο  θα βρίσκονται στην εξουσία. Οι αντιπαλότητες  δεν οδηγούν πουθενά  και επιτείνουν την εικόνα μιας μη κυβερνήσιμης περιφέρειας στη χώρα.  Ο,τι πιο επικίνδυνο, δηλαδή, σε αυτή την λεπτή φάση που διανύουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: