Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ανακύκλωση, πάλι.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.
Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.
Αυτό το γνώριζαν τόσο ο δήμαρχος όσο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέσω των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούν στο δήμο, γι αυτό και το είχαν εντάξει στο προεκλογικό τους λεξιλόγιο. Προχθές μάλιστα  το έφεραν στο ΔΣ, για μια εκ νέου εφαρμογή στην πόλη του προγράμματος της ανακύκλωσης. Με την ευχή και την ελπίδα να μην έχει την τύχη ανάλογης προσπάθειας που ξεκίνησε στην αρχή της παρελθούσης τετραετίας με τυμπανοκρουσίες για να καταλήξει  τελικά  στη χωματερή των Φιλικών.
Στο θέμα αυτό συμφώνησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι του δήμου. Γεγονός που μας κάνει να ευελπιστούμε, επί τέλους,   σε κάποιο σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Με κάδους, χωριστά για το καθένα από τα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, που δεν θα χρειάζεσαι χρόνο για να τον συναντήσεις, αφού θα βρίσκεται κοντά στην πόρτα του σπιτιού σου αλλά και ούτε όταν τον βρεις να απογοητεύεσαι από την άθλια εικόνα με τα παντός είδους σκουπίδια που είναι γεμάτος, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει. Αλλά και με όχημα που θα περνά πάντα σε τακτά διαστήματα για να  αδειάζει τους κάδους και δεν θα τους αφήνει γεμάτους επί δεκαήμερο, όπως μέχρι τούδε συνέβαινε, δείχνοντας ότι κάποιοι στο παρελθόν  ήταν εξπέρ στην ανακύκλωση εύηχων προεκλογικών εξαγγελτικών ρημάτων όχι όμως ταπεινών απορριμμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: