Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Και ασυλία; Ε΄, όχι!

Και ενώ διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου έχει αποκτήσει  πλέον ο προκλητικά διευρυμένος τρόπος εφαρμογής της βουλευτικής ασυλίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη δεύτερη, μετά το 2006, καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  που έστω και καθυστερημένα, άνοιξε  το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς, το οποίο παρέχει «κοινοβουλευτική κάλυψη και ασυλία» συλλήβδην σε όλους τους εγκαλούμενους βουλευτές, ανεξάρτητα από την πράξη για την οποία κατηγορούνται _ κάποιοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησαν για ασυλία Περιφερειακών Συμβούλων. Και ανάλωσαν πολύ χρόνο στο θέμα, λες και δεν είχαν άλλα θέματα να συζητήσουν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που τόσο έχει μείνει πίσω. Δεν βλέπουν τον κόσμο που βράζει από οργή για τα συμβαίνοντα στην κοινωνία, με μια οικονομία που έχει καταρρεύσει, απόρροια του εξαθλιωμένου πολιτικού συστήματος. Δεν βλέπουν πού οδηγεί αυτή η ασυλία που επικαλούνται, με κάποιους  βουλευτές να καλύπτουν ξεδιάντροπα τη σήψη και τη διαφθορά τους πίσω από την ασπίδα της ασυλίας, αποφεύγοντας τις δικαστικές αίθουσες, προκειμένου  να λογοδοτήσουν  και να αποδείξουν την αθωότητά τους.
 «Είναι τόσο εθισμένοι στο να αποφεύγουν να λογοδοτούν, αναφέρει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Τσακυράκης,  και έχουν αναπτύξει τέτοια συντεχνιακή αλληλεγγύη, ώστε ακόμη και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν πρόκειται να τους ταρακουνήσουν. Η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην εξουσία του Τύπου. Μόνο μια μεγάλη καμπάνια, που θα στηλιτεύει συχνά το φαινόμενο και θα εκθέτει τους βουλευτές, μπορεί να συμβάλει σε αλλαγή. Προτείνω να καθιερωθεί μια ειδική στήλη στις εφημερίδες με τις φωτογραφίες όσων κρύβονται πίσω από την ασυλία και με σημείωση του αδικήματος για το οποίο χρωστούν να λογοδοτήσουν. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τις φωτογραφίες καταζητουμένων για σοβαρά εγκλήματα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να βλέπει καθημερινά με ποιους έχει να κάνει».
Λοιπόν, τα αστεία τελείωσαν. Έχουμε με σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε και κάθε προσπάθεια παρέκκλισης από τα καθιερωμένα, προκαλεί την νοημοσύνη και την οργή των συμπολιτών μας. Και είναι προς τιμήν του Περιφερειάρχη και  της πλειονότητας των Περιφερειακών Συμβούλων που δεν συναίνεσαν σε μια  λογική, καταδικασμένη εδώ και χρόνια από την ίδια την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: