Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Το πρόβλημα της πόλης

Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες εκείνοι που αναφέρουν πως η κατά καιρούς ενασχόληση της στήλης  με το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας του πεζόδρομου, με την αναρχία των τραπεζοκαθισμάτων και την πέρα από κάθε όριο ηχορύπανση, δεν συνιστά πραγματικό πρόβλημα της πόλης. Και πως αυτό βρίσκεται αλλού.  Ίσως έχουν δίκιο: η κουρελαρία στο κέντρο της Τρίπολης  δεν είναι «το πρόβλημα της πόλης». Κατά μία άποψη, ούτε και η βρωμιά  είναι «το πρόβλημα της πόλης».  Και αεροδρόμιο να μην γίνει, που το πρόβλημα; Αλλωστε δεν συνηθίσαμε στη μιζέρια μας και χωρίς αεροδρόμιο; Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι αυτή η πόλη έζησε πολλά και  άσχημα στη μακραίωνη ιστορία της, μπορούμε να πούμε εν τη μεγαθυμία μας ότι και μια πιθανή συνθηματογραφία στο φρεσκοβαμμένο τοίχο του Μαλλιαροπουλείου, επίσης δεν «είναι το πρόβλημα της πόλης». Για να είμαστε ακριβείς, κανένα πρόβλημα δεν είναι «το πρόβλημα της πόλης». Αυτή η πόλη  είναι ένα κουβάρι μικρών και ίσως λίγο μεγαλύτερων προβλημάτων, το οποίο γίνεται «ΤΟ πρόβλημα της πόλης».
Και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε διαβάσεις πεζών και γωνίες, που εμποδίζουν την κυκλοφορία των ανθρώπων και αυτοκινήτων, δεν είναι «το πρόβλημα της χώρας». Για κάποιους αριστερούς, μάλιστα, πρόβλημα αποτελούν οι διοικητικές ποινές όσων σταθμεύουν παρανόμως, γιατί συνιστούν βίαιη επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων.
Κάπως έτσι πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ αναζητούσαμε «ΤΟ πρόβλημα της πόλης» για να το λύσουμε, φούντωσαν τα μικρά προβλήματα και όλα μαζί αθροίστηκαν στο μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο ακριβώς ζούμε και με τις περικοπές των δαπανών: «Ελα μωρέ τώρα! Από τις συγχωνεύσεις των σχολείων στη Γορτυνία ή στη Κυνουρία, θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας;», «Σιγά, τώρα μη σωθεί το κράτος από τη μεταφορά του δημοτικού σχολείου Δολιανών στη Μελιγού», «Τώρα με αυτά θα ασχολούμαστε;» Κι έτσι χρόνο με τον χρόνο δεν ασχοληθήκαμε με τίποτε. Η ποιότητα ζωής κατέρρευσε, η παραγωγικότητα (η οποία εξαρτάται και από την ομαλή λειτουργία της πόλης) καταβαραθρώθηκε και οι περισσότεροι αντί να κάνουν τη δουλειά τους ψάχνουν τρόπους να λύσουν ΤΟ πρόβλημα της πόλης. Και γίνονται το βασικό πρόβλημα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: