Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Λουκέτα παντού

Μια περιήγηση στα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αρκαδίας, θα αποτυπώσει ανάγλυφα το οριστικό λουκέτο σε διάφορα πληροφοριακά κιόσκια που οι δήμοι είχαν στήσει σε καίρια σημεία, και τα λειτουργούσαν κυρίως  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Κιόσκια με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ηλεκτρονικά, για να παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση  για τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής αλλά και για τα προϊόντα και τις τιμές της αγοράς, ώστε να αξιολογούν την σπουδαιότητα και την   αξία αυτών των προϊόντων, με τελικό σκοπό να γίνουν οι ρυθμιστές της αγοράς.
Αψευδείς μάρτυρες, ενός λαμπρού αν και ψευδεπίγραφου παρελθόντος. Που στηρίχθηκε σε δεκανίκια και όχι στα πραγματικά του πόδια. Δυστυχώς όλα αυτά τώρα είναι πλέον παρελθόν. Τα λουκέτα διεκτραγωδούν την κακή οικονομική κατάσταση. Και η ερημοποίηση εξαπλώνεται ταχύτατα στους εμπορικούς δρόμους της Αρκαδικής πρωτεύουσας και όχι μόνο.  Βιβλιοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, ψαράδικα και παιχνιδάδικα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, μέρα με τη μέρα. Περιμένοντας τα νέα οικονομικά μέτρα, που πρόκειται να ακολουθήσουν για το οριστικό «τετέλεσται».  
Και δεν μιλάμε μόνο  για  σπουδαίες επιχειρήσεις. Αλλά και για μικρές της επαρχίας, όπως το καφενείο, το οποίο δεν είναι μόνο το βασίλειο των αργόσχολων, αλλά και ένας χώρος επικοινωνίας, μια λυτρωτική έξοδος από τους τέσσερις τοίχους, και το οποίο με την αύξηση του ΦΠΑ θα στενάξει,  καθώς ο φόρος επί της γκαζόζας που έρχεται μας θυμίζει τον «φόρο επί των θυρών και των παραθύρων» που περιγράφει ο Βίκτωρ Ουγκώ. 
Τα κλειστά σκοτεινά μαγαζιά, οι σκονισμένες τζαμαρίες με τις ξεθωριασμένες αφίσες, οι μισοξηλωμένες ψευδοροφές, οι ανεπίδοτοι φάκελοι στη χαραμάδα της πόρτας, η στρατιά των επαιτών που όλο πυκνώνει, όλα αυτά ανήκουν στα ορατά, τα δημόσια σημάδια της κρίσης, ενώ τα ιδιωτικά μπορεί να είναι λιγότερο γραφικά αλλά πολύ πιο σπαρακτικά.
Το τοπίο της πόλης φαίνεται βομβαρδισμένο, ήδη ακούμε τις σειρήνες του συναγερμού που σφυρίζουν, την υπόκωφη βουή από το τσουνάμι που έρχεται κατά πάνω μας, και όλοι γινόμαστε αψευδείς μάρτυρες των επερχόμενων συμφορών. Θα αντέξουμε;

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΟΜΩΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Ανώνυμος είπε...

ayto