Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ποιος ο αποδέκτης;

Τι θα γίνουν τελικά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Ταμείο Πυροπλήκτων και τα οποία επρόκειτο να δοθούν για την αποκατάσταση των καμένων και την ενίσχυση των πυροπλήκτων; Θα πάνε στον προορισμό τους;  Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου,  που κάνουν λόγο για κατανομή σε 18 συνολικά νομούς της επικράτειας και  όχι στους πυρόπληκτους, όπως αρχικά προορίζονταν, μας πιάνει μελαγχολία. Και θλίψη. Καθώς  είναι γνωστές οι ανάγκες των νομών αυτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η  αναφορά αυτή, κανονικά,  θα ήταν περιττή… Καθίστανται, ωστόσο, αναγκαία, όταν καθημερινά πλέον αποκαλύπτεται πόσο απελπιστικά πίσω έχει μείνει το έργο αποκατάστασης των καμένων εκείνου του  όχι και τόσο μακρινού  καλοκαιριού στην Ηλεία και στην Αρκαδία.
Ο κατάλογος των ολιγωριών είναι μακρύς. Το ίδιο και η λίστα με τις ανακολουθίες… Αδειες ανοικοδόμησης μπλοκάρουν σε γραφειοκρατικούς δαιδάλους, πολλά χρόνια μετά το συμβάν. Αιτήματα προσκρούουν πάνω σε χαμένους τίτλους ιδιοκτησίας, δασικά εμπόδια, γεωργικές ή μη δραστηριότητες… Κι όλα αυτά, με επίσημες διαβεβαιώσεις για παροχή άμεσης βοήθειας, με υποσχέσεις για το ξαναζωντάνεμα της περιοχής…
Από τη μία, κατατεθειμένη και διακηρυγμένη, από τότε,  η φροντίδα του κράτους. Κι από την άλλη, η αδιαφορία αυτού του κράτους, που με τα χρόνια έχει καταστεί βεβαιότητα. Λόγος και πράξη σε απόσταση. Ανθρώπινα δράματα που ξεχάστηκαν, παρά τους δημόσιους όρκους. Δεσμεύσεις επίσημες, υπουργικές, ακόμα και πρωθυπουργικές, που έδωσαν κουράγιο και γέννησαν ελπίδα, αφέθηκαν να κείτονται σωριασμένες στα αποκαΐδια…
Γι αυτό και η είδηση πως το τεράστιο ποσό που συγκεντρώθηκε για την ανακούφιση των πληγέντων που ως τώρα παρέμενε  «ανέπαφο», και σήμερα κινδυνεύει να μην διατεθεί αποκλειστικά σε αυτούς, αποτελεί πρόκληση στα αισθήματα των κατοίκων των νομών αυτών. Εξ ου και η εναγώνια επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μπουντρούκα στον υφυπουργό Οικονομικών, για την τύχη των χρημάτων.  Η κατάσταση που αφέθηκε να δημιουργηθεί δεν είναι προσβλητική μόνο για την πολιτική και την αξιοπιστία της. Προσβάλλει, πρωτίστως, τους ίδιους τους ανθρώπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: