Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Χαραμάδα αισιοδοξίας

Μέσα στη γενική κατήφεια, απαξίωση, ταπείνωση αλλά και την καταθλιπτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, στο περιθώριο των μαζικών απροσδιόριστων κινητοποιήσεων, χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγουν  εκδηλώσεις αντίστασης στη γενικευμένη  απελπισία. Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας,  άνθρωποι πνευματικά ώριμοι και κατασταλαγμένοι, για ένατη συνεχή χρονιά  βρίσκουν διέξοδο, λύτρωση και νόημα ζωής στην τέχνη. Χωρίς να αποζητούν επαγγελματικές δάφνες, κλασσικοί  ερασιτέχνες του «σανιδιού», που όμως αφοσιώνονται στη διακονία του µε ζήλο επαγγελματικό, χωρίς να φείδονται κόπου και χωρίς τις σκοπιμότητες της προβολής και της αναγνώρισης, χαρίζουν στο κοινό μιάμιση ώρα χαράς και ξεκούρασης. 
Στον αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου παρακολουθούμε τις μέρες αυτές  µια άκρως ενδιαφέρουσα, τίμια και αισθητικά καλαίσθητη παράσταση, την κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Μπαμπάδες με ρούμι». Μια κωμωδία που καυτηριάζει την κατάντια των ανθρώπων που πρωταρχικό  τους μέλημα είναι ο πλουτισμός, στο όνομα του οποίου  καταπατούν χωρίς αιδώ κάθε ηθική αρχή, οικογενειακούς δεσμούς, κοινωνικές αξίες, που κάνει τα μικρά μας καθημερινά εγκλήματα να μοιάζουν ασήμαντα, αναίτια και γελοία. Και δίνει ένα ηχηρό χαστούκι σε όσους ισχυρίζονται με μπλαζέ διάθεση ότι το σύγχρονο ελληνικό έργο είναι καταδικασμένο σε διαρκή αναζήτηση θεμάτων, σε κρίση ταυτότητας, δομής και υποδομής.
Χωρίς να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ονόματα, τα έξι πρόσωπα του έργου, όλα πρωταγωνιστές, υποδύονται με επαγγελματική ευσυνειδησία τους ρόλους τους, τιμώντας αδιακρίτως όλη την ανθούσα από χιούμορ ομάδα, «βγάζοντας» άφθονο και γενναιόδωρο γέλιο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σατιρική έμπνευση των δημιουργών τους. Μέσα στο λιτό και εξαίσιο σκηνικό, οι πρωταγωνιστές, της παράστασης  δίδαξαν κυριολεκτικά κωμικό λόγο, σκηνικό ήθος και ρεαλισμό. Ας τους παρακολουθήσουμε από κοντά. Το χειροκρότημά μας ας είναι η καλύτερη επιβράβευση της προσπάθειάς τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: