Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τι περιβάλλον θέλουμε;

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος στη χώρα μας σήμερα δεν είναι θεωρητικό ούτε αφορά το απώτερο μέλλον. Είναι υπαρκτό και χειροπιαστό και βέβαια επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Παρ’  όλες τις γιορτές και τα αφιερώματα κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σαν αυτά της Κυριακής 5 Ιουνίου, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, κυρίως γιατί οι πολιτικοί της εξουσίας ή της αντιπολίτευσης παίρνουν ανεφάρμοστους και αφερέγγυους όρκους, κάνουν δημόσιες σχέσεις με καμένα δάση, που κάηκαν εξαιτίας των δικών τους πολιτικών, ενώ διάφορα φτηνά ρεπορτάζ παραπληροφορούν με ηθικολογικές περιβαλλοντικές αοριστίες.
Η σχέση μας με τη Φύση είναι πλέον βαριά τραυματισμένη και δεν επανορθώνεται με δέντρα ταχείας ανάπτυξης, με εισαγόμενο ή κινητό πράσινο, τύπου γκαζόν, όπως ο συρμός το θέλει. Γιατί όταν το πράσινο γίνεται σκηνικό, αντί να είναι οργανικό κομμάτι της καθημερινής ζωής, καλύτερα να αντικατασταθεί από πλαστικό, από ολογράμματα δάσους, από ψηφιακές πρασινάδες. Για να συμβαδίζει τουλάχιστον με την πολιτική, που τείνει να γίνει ομοίωμα πολιτικής, καθώς το επικοινωνιακό ταλέντο αντικαθιστά τον πολιτικό λόγο, οι προτάσεις και τα οράματα ανθίζουν μαζί με τις μεγάλες μπίζνες, και καταλήγουμε  στο πράσινο που μας ταιριάζει αλλά δεν μας αξίζει.
Μια ματιά στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, για τη μέριμνά μας για το περιβάλλον, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει και ελάχιστα έχουν βελτιώσει τα πράγματα, στην κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που  απαιτούνται επειγόντως απείρως περισσότερα.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, αφού  κατανοήσουμε  ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, να στραφούμε,  όπως οι περισσότερες χώρες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, με ταχείς ρυθμούς σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, κάνοντας άλματα, εκμεταλλευόμενοι τα φυσικά μας πλεονεκτήματα στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Πάνω στον τομέα αυτό θα δώσει ιδιαίτερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ο νέος Περιφερειάρχης. Και πάνω στον τομέα  αυτόν θα κριθεί, με βάση τα ουσιαστικά αποτελέσματα, που έχουν σχέση  με τη μόλυνση των νερών από ρυπογόνες επιχειρήσεις, την διαχείριση των σκουπιδιών, τη δηλητηρίαση του αέρα και  τόσα άλλα. Καλές οι γιορτές και τα πανηγύρια στους Ρούχους, χρήσιμα πάντα όσον αφορά την υπόμνηση του γεγονότος, όμως μιας χρήσεως, και μόνο για την ημέρα της γιορτής, καθώς δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: