Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Δράση ενάντια στην αφισοκόλληση

Το χάος φέρνει χάος, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Κυκλοφορώντας κανείς στους δρόμους της Τρίπολης, διακρίνει  στα πρόσωπα όλων, την ανάγκη  μιας σιωπηρής εκστρατείας ενάντια στην αισθητική βαρβαρότητα που έχει γίνει συνώνυμο της Τριπολίτικης  «κατάστασης». Μιλάμε για τις διαφημιστικές πινακίδες, τις επιγραφές, τις αφίσες σε δρόμους, πλατείες, κτίρια, ταράτσες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι παράνομες, αλλά αυτή η «λεπτομέρεια» δεν εμπόδισε την εξάπλωσή τους.
Πριν από δύο Κυριακές, γιορτάσαμε  την Ημέρα Περιβάλλοντος, με εθελοντικούς καθαρισμούς πάρκων και άλλων δημοσίων χώρων, κανείς όμως δεν σκέφθηκε τον καθαρισμό της πόλης από την ασχήμια των διαφημιστικών πινακίδων και των διαφόρων φέιγ βολάν.  Έχει χυθεί αρκετό μελάνι για την αισθητική των επιγραφών, που τοποθετημένες στα πιο απίθανα σημεία, βγάζουν «μάτι» με την αισθητική τους και   πολλές από αυτές θεωρούνται παράνομες.
Ευκαιρία λοιπόν, τώρα που η δημοτική αρχή προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο χάος αυτής της πόλης, να ξεκινήσει ένας διάλογος για το είδος της πόλης που θέλουμε, την αισθητική της και τους κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία της. Σε πλείστα όσα αστικά κέντρα έχουν θεσπιστεί όροι και προϋποθέσεις για τις επιγραφές των καταστημάτων, ιδίως στο ιστορικό τους κέντρο, σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Δεν είναι άσχημο να ακολουθήσουμε κάποιες από αυτές τις οδηγίες.
Επίσης, είναι ανάγκη ο δήμος Τρίπολης  να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και η παράνομη αφισοκόλληση με τη μορφή «σάντουιτς» σε κολώνες. Γιατί, σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, ο δήμος κάνει ουσιαστικά τα «στραβά μάτια» επιτρέποντας σε συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα να ρυπαίνουν την πόλη κατά βούληση πριν από απεργίες ή κομματικές εκδηλώσεις. Και ενώ βλέπει την ασχήμια και την παραβατικότητα, δεν τολμά να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του. Γι αυτό και πρέπει να έρθει σε επαφή με όλους αυτούς ώστε από κοινού να αποφασίσουν για συγκεκριμένα σημεία αφισοκόλλησης με παράλληλη αυτοσυγκράτηση  των συνεργείων τους.
Δεν είναι δύσκολο να το πετύχουν. Όλοι θέλουν μια καθαρή πόλη και όλοι, είναι βέβαιο, πως διδάσκονται από την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, που αυτή την εποχή είναι αυξημένη. Το θέμα είναι να μην ατονήσει όλη αυτή η προσπάθεια και επανέλθουμε στην αδιαφορία και στη παραίτηση από κάθε δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: