Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.

Επίκαιρο
Το παρακάτω  κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γράφτηκε τη χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και 15 χρόνια πριν τον θάνατο του, όταν ήταν σε ηλικία 45 ετών (1851-1911). Φέτος 160 χρόνια από τη γέννηση του και 100 χρόνια από τον θάνατο του, το άρθρο αυτό του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου διεκδικεί επάξια μια μοναδική επικαιρότητα. Διαβάστε το με προσοχή:
«Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ' εξεθέωναν οι προεστοί κ' οι 'γυφτοχαρατζήδες', τώρα σε 'αθεώνουν' οι βουλευταί κ' οι δήμαρχοι. Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν 'φούρνους με καρβέλια', δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ' τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ' επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας».

Πολιτιστικά
Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουλόπουλος με την οποία, αφού επισημαίνει ότι μόλις τρεις από τις ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας περιοχές έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Αρχαία Μαντινεία, Ορχομενός, Έπαυλη Ηρώδου Αττικού στο Αστρος Κυνουρίας), ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αστρους παραμένει κλειστό, της Λυκόσουρας έχει μόλις μια αίθουσα από την εποχή της ίδρυσης του, της Τρίπολης, έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ενώ το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όλων των Αρκάδων για ένα Μουσείο της Επανάστασης του 1821, παραπέμπεται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες.. . Γι αυτό ζητά να μάθει:
Ποιες ενέργειες θα αναλάβει το υπουργείο και οι περιφερειακές εφορίες προκειμένου να στελεχωθούν τα μουσεία της Αρκαδίας και να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές. Αν θα ενταχθούν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως της Τεγέας και του Λυκαίου Όρους, στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ποιες ακριβώς ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα αναλάβει το υπουργείο, προκειμένου τα Τρίκορφα να ενταχθούν στην κατηγορία των διατηρητέων μνημείων νεότερης ιστορίας και η Τρίπολη να αποκτήσει το Μουσείο Επαναστατικού Αγώνα.
 
Θετική εξέλιξη
Υπεγράφη από την υπουργό ΠΕ.Κ.Α η ένταξη του έργου της ολοκλήρωσης των δικτύων του Βιολογικού Καθαρισμού στο Αστρος και βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης της δημοπράτησης των υποέργων, δηλαδή του τεχνικού συμβούλου, της  πραγματογνωμοσύνης, του ελέγχου των υφιστάμενων έργων και τέλος της αποπεράτωσης της κατασκευής. Το τελικό διαμορφωμένο κόστος του έργου, είναι 5.400.000€. Συγχρόνως  Δημοτική Αρχή του δήμου Βόρειας Κυνουρίας ανταποκρινόμενη  στις προσκλήσεις του Ε.Σ.Π.Α, οργανώνει  φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη της τροποποίησης της διαδικασίας επεξεργασίας, ώστε να γίνει τριτοβάθμια, με τις ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες.
Επίσης, ο έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Λιμανιού στο Παράλιο Αστρος, παρουσιάζει την απαιτούμενη ωριμότητα για υποβολή και έγκριση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μέσα σε δύο μήνες ελήφθησαν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις μιας μελέτης για την οποία απαιτήθηκαν πέντε χρόνια για το στάδιο της προμελέτης και μόνο δύο μήνες για το στάδιο της οριστικής μελέτης και της έγκρισης από το περιφερειακό συμβούλιο δημοσίων έργων.

Υποψήφιος
 «Νέος, επιστήμων και πάνω από όλα «καθαρός». Αναπτύσσει δυναμική στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές με τη ΝΔ. Μάθαμε πως ήδη έχει ενεργοποιηθεί και είναι συνέχεια στο νομό κάνοντας επαφές. Ο λόγος για τον ιατρό Ορθοπεδικό και Λέκτορα της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Βλάσση ο οποίος με προσεκτικούς αλλά σημαντικούς «βηματισμούς» διεισδύει στην πολιτική αντίληψη των Αρκάδων. Μάθαμε πως κοντά του θα έχει και δυνατούς συμπαραστάτες τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Σημαντικό στις επόμενες κινήσεις του είναι να συμπράξει και με «παράγοντες» που θα του δώσουν ακόμα πιο μεγάλη ώθηση». Πηγή: report24.gr:
 
Χαμογελάτε
Ο  Danial κάνει επίσκεψη στο σπίτι ενός  φίλου του.
- Τι έπαθες και είσαι καταγδαρμένος και μες στα αίματα; τον ρωτάει ο φίλος του.
- Ε, θάψαμε την πεθερά μου, απάντησε αυτός.
- Καλά, και τα αίματα;
- Ε, δεν έμπαινε στον τάφο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: