Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κίνδυνος τα αδέσποτα

Κίνδυνος (κλικ εδώ) τα αδέσποτα
Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που και στο πρόσφατο παρελθόν μας έχει απασχολήσει ευρύτατα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια προσέγγιση από πλευράς δήμου για την επίλυσή του. Γιατί από ό,τι φαίνεται στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι, όμως δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και φίλοι του ανθρώπου. Που κόπτονται αφάνταστα για τα αδέσποτα, όχι όμως και για τους ανθρώπους που δέχονται καθημερινά και σε διάφορα σημεία της πόλης την επικίνδυνη  επίθεση κάποιων  ζώων, τα οποία συνιστούν μια οιονεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, βάναυσο βασανισμό για τους πολίτες, θέαμα τριτοκοσμικής αθλιότητας


Μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, τις απογευματινές ώρες, η κατάσταση είναι εκρηκτική από δυο τρία αδέσποτα που αναζητούν ξέμπαρκα τροφή και στέγη. Και όσο δεν τη βρίσκουν τόσο αγριεύουν και αρχίζουν οι επιθέσεις σε ανθρώπους. Με αποτέλεσμα να τρέμει η καρδιά όσων περνούν  από το σημείο αυτό.
Όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, καθώς μέρα με τη μέρα εκτραχύνεται και είναι άγνωστο που μπορεί να καταλήξει.
Τα αδέσποτα ζώα, είτε το θέλουμε είτε όχι,  αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και η προστασία τους πρέπει να  αποτελεί βούληση της Δημοτικής Αρχής. Το  φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Απαιτείται ειδικό πρόγραμμα, η βασική φιλοσοφία του οποίου σε καμία περίπτωση δεν είναι η ασυλοποίηση και η ευθανασία των ζώων. Σκοπός του θα πρέπει να είναι αφενός η σταθεροποίηση και καταγραφή του αριθμού τους, με πρόγραμμα στείρωσης και σήμανσης των ζώων, αφετέρου η βιωσιμότητα τους, με πρόγραμμα περίθαλψης των άρρωστων, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης, καθώς και πρόγραμμα διανομής τροφής. Οι δράσεις του προγράμματος του Δήμου Τρίπολης θα πρέπει να  επεκτείνονται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για διάφορα θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων, ώστε να υπάρξει η κοινωνική ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και επιμόρφωση που φτάνει μέχρι την υιοθεσία ζώων από τους πολίτες.
Κάποτε πρέπει να γίνει κι αυτό. Ώστε να ησυχάσουν τα ζώα, να ησυχάσουν και οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: