Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Για φιλόζωους

Στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν φίλοι του ανθρώπου. Παίρνουν τα σκυλιά και τις γάτες το φθινόπωρο, τα κρατάνε όλο το χειμώνα και την άνοιξη και όταν έλθει η ώρα των διακοπών τα εγκαταλείπουν ελεύθερα. Έτσι, τα αδέσποτα ζώα συνιστούν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, βάναυσο βασανισμό για τους πολίτες, θέαμα τριτοκοσμικής αθλιότητας
Το διαπιστώνουμε καθημερινά σε δρόμους και πλατείες της πόλης μας, όπου τα σκυλιά αναζητούν ξέμπαρκα τροφή και στέγη. Και ανθρώπινη στοργή. Και όσο δεν τη βρίσκουν τόσο αγριεύουν. Έτσι αρχίζουν οι σκυλοκαβγάδες και οι επιθέσεις σε ανθρώπους. Με αποτέλεσμα πολλοί να τρέχουν στο νοσοκομείο για αντιλυσσικό ορό. Ενώ όσοι δεν πάνε, ζουν για πολλές μέρες  με την αγωνία αν θα λυσσάξουν κι αυτοί.
Όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Γιατί μέρα με τη μέρα εκτραχύνεται και είναι άγνωστο που μπορεί να καταλήξει.
Τα αδέσποτα ζώα, είτε το θέλουμε είτε όχι,  αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και η προστασία τους πρέπει να  αποτελεί βούληση της Δημοτικής Αρχής. Το  φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Απαιτείται ειδικό πρόγραμμα, η βασική φιλοσοφία του οποίου σε καμία περίπτωση δεν είναι η ασυλοποίηση και η ευθανασία των ζώων. Σκοπός του θα πρέπει να είναι αφενός η σταθεροποίηση και καταγραφή του αριθμού τους, με πρόγραμμα στείρωσης και σήμανσης των ζώων, αφετέρου η βιωσιμότητα τους, με πρόγραμμα περίθαλψης των άρρωστων, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης, καθώς και πρόγραμμα διανομής τροφής. Οι δράσεις του προγράμματος του Δήμου Τρίπολης θα πρέπει να  επεκτείνονται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για διάφορα θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων, ώστε να υπάρξει η κοινωνική ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και επιμόρφωση που φτάνει μέχρι την υιοθεσία ζώων από τους πολίτες.
Κάποτε πρέπει να γίνει κι αυτό. Ώστε να ησυχάσουν τα ζώα, να ησυχάσουν και οι άνθρωποι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: