Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 16-9-11

Αρχαιολογικά ευρήματα
Μυκηναϊκό νεκροταφείο του 14ου π.Χ. αιώνα με πέντε τάφους ήρθε στο φως… μόνο του, ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις στην Πελοπόννησο, δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, κοντά στο χωριό Βασκίνα.  Όταν οι αρχαιολόγοι ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έκαναν την ανασκαφή εντόπισαν τους τάφους κιβωτιόσχημους μέσα στους οποίους είχαν ενταφιαστεί περισσότεροι από ένας νεκροί. 
Πήλινα αγγεία συμποσίου από αυτά που συνηθίζονται στις αρχαίες ταφές, λίθινα σφοντύλια και μία χάλκινη περόνη ήταν ανάμεσα στα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς.  Αγνωστα όμως παραμένουν όλα τα υπόλοιπα. Διότι η ύπαρξη νεκροταφείου προϋποθέτει οικισμό, έναν από τους πολλούς που τελικώς άνθησαν στην Πελοπόννησο κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Πηγή: εφ. ΤΑ ΝΕΑ

Διάλυση ΙΓΜΕ
Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ με το ΕΚΑ, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την εξοντωτική, όπως αναφέρουν,  συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και αναπτυξιακών φορέων όπως το ΙΓΜΕ, διοργανώνουν συνέντευξη τύπου με θέμα «Η απειλή διάλυσης του ΙΓΜΕ και οι επιπτώσεις στην έρευνα του ορυκτού πλούτου, των νερών και των υποδομών», την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στα γραφεία του Ε.Κ.Α. Κατ αυτήν  αναμένεται να γίνει καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που: « απαξιώνει το επί δεκαετίες προσφερόμενου ερευνητικό έργο», «θεωρεί πρακτικά περιττό και προβαίνει στη διάλυση ενός ερευνητικού Ινστιτούτου με  μακροχρόνια θετική πορεία σε θέματα που αφορούν την μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, την έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού, την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα θα είναι μια διεθνής πρωτοτυπία: να είμαστε η μοναδική χώρα χωρίς έναν ανεξάρτητο φορέα για τη γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα».

Μπούρτζι
Τη λειτουργία παραρτήματος του Εγκληματολογικού Μουσείου στο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προτείνει η Δημοτική Κίνηση «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση», ώστε να μπει οριστικό τέλος στην εγκατάλειψη της καστρονησίδας και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για την πόλη του Ναυπλίου.
Παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με μελέτη του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα ξαναδώσει ζωή στο φρούριο, καθώς προγραμματίζεται στους χώρους του να λειτουργήσει εστιατόριο, καφετέρια, εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα φιλοξενείται μόνιμη έκθεση για την ιστορία του μνημείου, περιοδικές εκθέσεις και πωλητήριο. Θα εξασφαλιστούν δε και συνθήκες πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες με κατασκευή ανελκυστήρα στα βόρεια κτίρια για την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του φρουρίου και μικρές ράμπες για τους υπόλοιπους χώρους.

Μειώνουν αμοιβές
Μείωση των αμοιβών των δικηγόρων για τις παραστάσεις σε δικαστήρια και υπογραφές συμβολαίων, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου οι δικηγόροι της Καλαμάτας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί από δικηγόρους άλλων περιοχών και ανέφερε ότι η οικονομική κρίση πλήττει σοβαρά και τον δικηγορικό κλάδο.
Προτεραιότητες
Τα σχέδια ανάπτυξης της Πελοποννήσου ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με τους αρμόδιους υπουργούς και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης τονίζει ότι πρώτος αναπτυξιακός άξονας θα είναι η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων και η βελτίωση του υπόλοιπου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ακολουθούν η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ώστε η Πελοπόννησος να καταστεί η πρώτη ψηφιακή Περιφέρεια και η ανάπτυξη του τουρισμού.
Περιφερειακή Ένωση
Την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, από την οποία θα αναδειχθεί το διοικητικό συμβούλιο. Για τη συνέλευση έχουν εκλεγεί 125 αντιπρόσωποι από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας. Το συμβούλιο που θα εκλεγεί θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα εκλέξει τον πρόεδρο και το Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αξίωμα του προέδρου θα διεκδικήσουν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας (με την υποστήριξη της Ν.Δ.) και ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέκος Πνευματικός (με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ).

Χαμογελάτε
Δυο εργαζόμενοι σε μια μεγάλη εταιρία συναντιούνται στον δρόμο:
- Τα μαθες τα νέα; ρωτάει ο ένας.
- Ποια νέα;
- Σήμερα το πρωί πέθανε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας!
- Σοβαρά; Μα καλά, πως;
- Έπαθε καρδιακή προσβολή. Κοντά του ήταν μονάχα η γραμματέας του, ξέρεις, εκείνη η ξανθιά...
- Πως δεν την ξέρω...
- Δυστυχώς όμως τον έκαψε τον άνθρωπο...
- Τι εννοείς;
- Να, εκείνος της έλεγε να τηλεφωνήσει στο 166 κι εκείνη περίμενε να της πει και τα υπόλοιπα επτά νούμερα...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: