Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Να απαλλαγούμε από τη βρωμιά

Η κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στην Τρίπολη  έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε όλους. Δεκάδες οχήματα, χωρίς πινακίδες και ξεφούσκωτα ελαστικά,  βρίσκονται τους τελευταίους μήνες  κυρίως σε περιοχές γύρω από το κέντρο της πόλης αλλά και σε στενοσόκακα, πιθανώς λόγω των τσουχτερών τελών κυκλοφορίας, των αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης και γενικότερα της οικονομικής κρίσης.


Ο οδηγός πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά όταν βάζει το κλειδί στη μίζα, το πόσα χιλιόμετρα θα διανύσει, ποιές διαδρομές θα ακολουθήσει και γενικά για ποιό λόγο θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του. Παρά τις ενέργειες που κατά καιρούς αποφασίζονται από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για να απομακρύνονται έγκαιρα  αυτοί οι σωροί από σκουριασμένες λαμαρίνες, το πρόβλημα παραμένει και «πνίγει» την πόλη. Δεν ξέρουμε αν έχει υπάρξει απόπειρα καταγραφής τους από το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια, όμως η παρούσα δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες αυτής της ενέργειας ώστε να τα περισυλλέξει και να τα απομακρύνει για απόσυρση και ανακύκλωση.
Σε μια πόλη που αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη χώρων στάθμευσης, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν εμφανέστατο πρόβλημα, αφενός λόγω της  γνωστής  επικινδυνότητας που  δημιουργείται  όταν  βρίσκονται  σε  γωνίες , στενούς  δρόμους και τυφλά  σημεία  εντός  των  οικισμών, αφετέρου, και  πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν φθάνουν να μετατρέπονται σε μικρές χωματερές και σε «κατοικίες» ποντικιών,  ενώ το καθένα χωριστά, καταλήγει σε μια υπολογίσιμη εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος, δημιουργώντας προβλήματα στους περιοίκους.
Οι διαδικασίες απομάκρυνσής τους είναι απλές στην υλοποίησή τους. Και σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα απελευθέρωσης δημόσιων χώρων, περιλαμβάνουν την καταγραφή και τοποθέτηση αυτοκόλλητης ειδοποίησης απομάκρυνσης σε πρώτη φάση και οριστικής απόσυρσης σε δεύτερη,  όταν δεν υπάρξει ανταπόκριση, με τελική κατάληξη την ανακύκλωση.
Είναι αναγκαίο το ξεκαθάρισμα της πόλης από τη βρωμιά αυτή και  η απαλλαγή της από τα σαραβαλάκια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας της, που ακολουθεί μια ορθολογική πορεία στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής λογικής μέσω και της …

Δεν υπάρχουν σχόλια: