Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή στα πάτρια

Στον πρωτογενή τομέα ή αλλιώς στην αγροτική οικονομία, οδηγεί η κρίση όλο και περισσότερους Έλληνες. Μια βόλτα αυτές τις ημέρες του θέρους στην ελληνική επαρχία θα πείσει πολλούς για τη μεγάλη στροφή σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής πολλών συμπατριωτών μας και μάλιστα νεαρών ηλικιών.

Το θρυλούμενο ότι σε συνθήκες κρίσης, η λύση μπορεί να δοθεί και από την πρωτογενή παραγωγή, που πάντοτε αποτελούσε για τη χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα, αν και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις την είχαν υποτιμήσει μεταπολιτευτικά, βρίσκει σήμερα τους υποστηρικτές  του.  Και, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το 2010 αυξήθηκαν οι αγρότες κατά 8%, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί  ρεύμα. Όπως δεν ξέρουμε και τι από το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στην Αρκαδία, κατ εξοχήν αγροτική περιοχή. Όμως είναι γεγονός πως  όταν τα αδιέξοδα και η ανεργία οδηγούν στην απογοήτευση και την καθήλωση, μια μερίδα νέων ανθρώπων με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους τολμά και δοκιμάζει. Αφήνει την μεγαλούπολη  και επιστρέφει τα πάτρια εδάφη, για να τα καλλιεργήσει και να εκθρέψει ζώα, ενώ η πλειονότητα ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες.
Είναι σημαντικό να βλέπεις μια ολόκληρη γενιά που γαλουχήθηκε με φληναφήματα περί κοινωνίας της γνώσης, που έστρεψε την πλάτη στις χειρωνακτικές εργασίες, που λησμόνησε βασικές γνώσεις και δεξιότητες, που έμαθε να μισεί το αγροτικό παρελθόν της, τώρα να επανακάμπτει… και να αλλάζει τρόπο ζωής.
«Η γεωργία ελκύει και πάλι το ενδιαφέρον των νέων και η Κοινή Αγροτική Πολιτική βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καλλιέργειες μπορεί να γίνουν καινοτόμες και παραγωγικές, το τοπίο να προστατευθεί, η μονοκαλλιέργεια να περιορισθεί, η βιοποικιλότητα να περισωθεί, οι δραστηριότητες της υπαίθρου να γίνουν πολυσθενείς συνδεόμενες με τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Αν θέλετε, αυτός μοιάζει να είναι και ο μονόδρομος που θα βοηθήσει το έθνος να επιβιώσει, λιτότερα ίσως από το πρόσφατο παρελθόν, πάντως να επιβιώσει. Πολλώ μάλλον που παγκοσμίως υπάρχει μια τάση αύξησης της τιμής των αγροτικών προϊόντων λόγω τόσο του υπερπληθυσμού όσο και της κλιματικής αλλαγής.
Η γεωργία πρέπει λοιπόν να ξαναγίνει «μόδα», ενσωματώνοντας τώρα πια τόσο την άφθονη έρευνα που έχει επενδυθεί σε αυτήν όσο και το τεράστιο άνεργο δυναμικό (συχνά υψηλού μορφωτικού επιπέδου) που διαθέτει η χώρα». Μιχ. Μοδινός Αντιλέγει κανείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια: