Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίση ως ευκαιρία


Τα αυτονόητα ειπώθηκαν στη προχθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την παρουσία της Ευρωβουλευτού κ. Danuta Hubner με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Που δεν είναι όμως και τόσο αυτονόητα για κάποιους.

Πως δηλαδή στη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά οι διαπεριφερειακές σχέσεις και συνεργασίες και  πως το κέντρο του ενδιαφέροντος να είναι  η ανάπτυξη και όχι το χρέος, με την μετατροπή των προβλημάτων σε ευκαιρίες.
Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Περιφερειάρχη ο οποίος καλείται αυτή τη στιγμή να αναδείξει τις ικανότητές του στον τομέα της διοίκησης και της ανάπτυξης. Να αφυπνίσει δυνάμεις που ληθαργούν. Να αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίδονται. Γιατί ένας ικανός τοπικός άρχοντας  χρειάζεται μια ευκαιρία. Και αυτή, πολύ συχνά, είναι μια κρίση. Που  μπορεί κάλλιστα να γίνει ευκαιρία για ένα νέο προσανατολισμό, αφού του παρέχει την ευκαιρία για αναστοχασμό, κάτι που δεν κάνει  όταν είναι απορροφημένος  στη ρουτινώδη δραστηριότητά του. Η ιστορία της καινοτομίας τόσο στην επιστήμη όσο και στις επιχειρήσεις καταδεικνύει την εν δυνάμει κινητοποιό δύναμη της «κρίσης» – να μας κάνει να σκεφθούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Γι αυτό και χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια από την Περιφέρεια, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ανατραπεί η εικόνα μοιρολατρίας που επικρατεί στη χώρα. 
Η πολιτική κρίση που τώρα βιώνουμε παρέχει ακριβώς μια παρόμοια ευκαιρία, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η συνήθης αντίδραση είναι να τη σπρώξουμε κάτω από το χαλί, να την υπαγάγουμε στους συνηθισμένους τρόπους σκέψης, προκειμένου να συνεχισθεί η υπάρχουσα πολιτική δραστηριότητα. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία. Αν ο Τατούλης θέλει να θεωρείται τολμηρός πολιτικός, «τώρα» είναι η στιγμή να δράσει, στα όρια των δικαιοδοσιών του. Τώρα είναι η στιγμή γι’ αυτό που ο Χάβελ ονομάζει «αντι-πολιτική πολιτική» - η πολιτική όχι ως «τεχνολογία ισχύος και χειραγώγησης» αλλά ως «ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ζωή με νόημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: