Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Στοχευμένες επιδοτήσεις

Έμποροι πολιτικοί σε παραπαίουσα κοινωνία. Αυτό μας θύμισε  η χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για επιχορηγήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ 25 πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων του Δήμου.

Πρόκειται για ένα  αμάλγαμα πολιτικών εμπόρων  και κοινωνίας παραπαίουσας όπου διαφαίνονται οι βαθιές παραμορφώσεις και οι καταστροφικές στρεβλώσεις του κοινωνικού βίου που ανάγονται μέχρι σημείου αλληλοενοχής και αλληλοαποδοχής.
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί σε ένα φαινόμενο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, με τους διάφορους συλλόγους της περιοχής, κυρίως αθλητικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι για να λειτουργήσουν πρέπει να επιδοτούνται από τον δημοτικό προϋπολογισμό, τιθέμενοι υπό την «αιγίδα» του, ενώ οι «επιδοτούμενοι» πρόεδροί τους  αυτοπροβάλλονται ως επιτυχημένοι που διοργανώνουν εκδηλώσεις, με τραπεζώματα από γουρνοπούλες και ψητά αρνιά, υπό τους ήχους λαϊκών οργάνων σε ολονύχτια γλέντια. Τα οποία, ελαφρά τη καρδία, βαφτίζουν ως  «θεσμό» και συχνά προβάλλουν τους επικεφαλής των Ο.Τ.Α. που τους επιχορηγούν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Έχουμε λοιπόν επιδοτούμενους συλλόγους και προέδρους, οι οποίοι γίνονται υποχείρια της εκάστοτε δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, ξεπουλώντας την αυτονομία τους και κυρίως την αξιοπιστία τους. Και η μεν απώλεια της αξιοπιστίας και της αυτονομίας των επιδοτούμενων προέδρων είναι δική τους υπόθεση και ελάχιστα μας απασχολεί. Όμως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι από χρήματα του δημοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή μέρος των χρημάτων που καταβάλλουμε όλοι μέσω της φορολογίας, καταλήγουν  στα ταμεία συλλόγων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας. Είναι βέβαιο, ότι αν σταματούσαν αυτές οι επιδοτήσεις, κάποιοι από τους συλλόγους θα διαλύονταν και τα λιγοστά μέλη τους που ενδιαφέρονται για μια πολιτιστική, περιβαλλοντική ή αθλητική προσφορά, θα συσπειρωνόντουσαν σε άλλους αντιπροσωπευτικότερους συλλόγους.
Καιρός, λοιπόν,  να ειπωθεί  ένα μεγαλοπρεπές όχι, σε όλους αυτούς τους «επιδοτούμενους» που κάνουν πολιτική με τα δικά μας χρήματα, τα οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Τα χρήματα των επιδοτήσεων πρέπει να δίνονται στοχευμένα για συγκεκριμένες δραστηριότητες είτε αθλητικές είτε πολιτιστικές γενικής αποδοχής και βασισμένες σε ένα σχεδιασμό αποκλειστικά για τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου με ανταποδοτική αξία προς τους δημότες. Απαραίτητος ο έλεγχος όπως άλλωστε προβλέπεται από τους νόμους και δεν έχει εφαρμοσθεί. Οι «επιδοτούμενοι» πρόεδροι και τα συμβούλια τους πρέπει να στηριχθούν κυρίως στα μέλη και στην ανταποδοτικότητα των δραστηριοτήτων των συλλόγων. Τότε οι επιχορηγήσεις θα δίδονται, εάν χρειάζεται,  βοηθητικά και συμπληρωματικά και πλέον θα είναι γενικά αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: