Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις πολιτών

«Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε».  Ταιριαστή για την πόλη μας η παραπάνω παραλλαγή  γνωστής λαϊκής φράσης , όπου με παραστατικό τρόπο περιγράφεται το πώς παράγεται αξία από τη δικτύωση. Υποστηρίζει με άλλα λόγια: «Αφήστε κατά μέρος τις διαφορές και συνασπιστείτε σε ομάδες - έτσι μπορείτε να προωθήσετε σημαντικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα».
Γιατί όχι: η αναζωογόννηση  της πόλης μπορεί να κρύβεται στις οργιώδεις συζητήσεις στο twitter, στα facebook, και στα  μπλογκ. Προς το παρόν, βέβαια, η δυναμική όλων αυτών  μοιάζει με καράβι που παρασύρεται από τα κύματα, χωρίς αέρα στα πανιά του. Οχι όμως για πολύ, από ότι φαίνεται. Αν μέχρι σήμερα η απειρία μας γύρω από τα νέα μέσα, αλλά και η παράλυση που προκαλεί ο θυμός από τις τελευταίες εξελίξεις, μας έχουν εγκλωβίσει στη ρητορική της γκρίνιας, δεν αργεί ο καιρός,  που θα αντιληφθούμε τη δύναμη που κρύβεται στα δίκτυά μας. Τα πρώτα δείγματα είναι εδώ. Ομάδα πολιτών, με το όνομα "arcadistas", κατά το πρότυπο των Atenistas ή  Londonistas, κάνει ήδη το ντεμπούτο της. Στόχος τους «να αναδειχθούν οι ουσιαστικές διαστάσεις της υποβάθμισης συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου και των γειτονιών του δήμου, να παρουσιαστούν τεκμηριωμένες εναλλακτικές προσεγγίσεις για τα υπαρκτά προβλήματα, να ακουστεί η φωνή όσων υφίστανται την υποβάθμιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους και αγωνίζονται για μια δίκαιη και αλληλέγγυα πόλη. Είμαστε εδώ, τονίζουν,  μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο». Να δουλέψουν για μια Τρίπολη παραμελημένη και ακαλαίσθητη πόλη. «Που  ασφυκτιά, που ξεκουφαίνεται από τα κορναρίσματα, που είναι στολισμένη από μπετόν και άναρχες πινακίδες, που ξερνάει τα σκουπίδια της παντού, που εμποδίζει την προσπελασιμότητα και δε σέβεται τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες …».
Όπως είναι φανερό, δεν χρειαζόταν η παραίνεση από κάποιον  για να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη. Οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, πυκνώνουν και φουντώνουν σε κάθε γωνιά του διαδικτύου, σε πείσμα κάποιων γκρινιάρηδων πολιτικών. Κι αν ακόμα το φιτίλι δεν έχει ανάψει, είναι θέμα χρόνου να φυσήξει αέρας στα πανιά μας, να γράψουν ιστορία οι δικτυακές παρέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: