Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η προστασία Μουστού – Πάρνωνα

Με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιτέλους χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Απόλυτης Προστασίας ο υγροβιότοπος του Μουστού και  προστατεύεται  το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα. Η απόφαση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει όσους εργάστηκαν και αγωνίστηκαν προς αυτήν τη κατεύθυνση, σε σημείο να χαρακτηριστούν γραφικοί,  χρόνια τώρα,  με στόχο, την ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσα από την προστασία τους.
Βέβαια πρόκειται για την αρχή και θα απαιτηθεί κόπος πολύς ώστε μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών ετών που θα είναι εν ισχύει η ΚΥΑ, να ετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα  για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων και την προστασία της περιοχής. Γιατί σαν προστατευόμενες περιοχές μπορούν  κάλλιστα να αναδειχθούν και σε πόλους τοπικής ανάπτυξης. Μίας ανάπτυξης ήπιας μορφής που θα χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Μιας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς που και ο τελευταίος πολίτης θα απολαμβάνει τα οφέλη της.
Η αρχή έγινε. Απομένει στο Φορέα Διαχείρισης  Πάρνωνα – Μουστού η ενεργοποίηση της ΚΥΑ για να μπει κάποτε το νερό στο αυλάκι, να καθοριστούν και αποτυπωθούν τα όρια ζωνών,  και από φορέας προστασίας να καταστεί  αναπτυξιακός και φορέας  προώθησης της καινοτομίας, ευαισθητοποίησης και εν τέλει δημιουργίας περιβαλλοντικής νοοτροπίας στον πολίτη.
Η  ενασχόληση με το περιβάλλον  αποτελεί  και πρέπει να  αποτελεί μία μακροχρόνια επένδυση, τα  αποτελέσματα της οποίας  δύσκολα γίνονται εμφανή βραχυχρόνια. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες χρειάζονται μία ιδιαίτερη ένταση. Μία ιδιαίτερη υπομονή, σοβαρότητα και επιμονή.
Και η περίπτωση Μουστού - Πάρνωνα εντάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: