Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μήπως το παρατραβήξαμε με τις επιχορηγήσεις


Η κρίση είναι δεδομένη και δεν την αμφισβητεί κανείς. Το πώς και  γιατί φθάσαμε ως εδώ, είναι των αρμοδίων η διάγνωση και ο καταμερισμός ευθυνών και εν τέλει η απονομή δικαιοσύνης.
Από εκεί και πέρα τι γίνεται; Πως βγαίνουμε από τον κυκεώνα της απελπισίας που βρισκόμαστε;  Μεταξύ των άλλων που προτείνονται καθαρτήριο ρόλο και παρηγοριά αποτελεί η τέχνη. Η οποία όταν προσφέρεται στο λαό ορθολογικά, μέσα από μια  συγκροτημένη οικονομική πολιτική με  φιλοσοφία που στηρίζεται στη διαφάνεια, και με συσπείρωση γύρω από ένα ανθρωποκεντρικό όραμα, που επιτρέπει  τη διήθηση των δράσεων της τέχνης  στο σώμα της κοινωνίας, τότε  τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.
Γι αυτό και πάντα βλέπαμε όπως και τώρα  βλέπουμε, με καλό μάτι τις όποιες δράσεις στο καλλιτεχνικό επίπεδο της Δημαρχίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας. Γι αυτό και επαινούσαμε από παλιά τη στήριξη καλλιτεχνικών γεγονότων σημαντικής αξίας  όπως  επιχορηγήσεις θεατρικών παραστάσεων στον Αγιώργη, στα χωριά μας, σε γηροκομεία, σε μονάδες απεξάρτησης, σχολεία, κλπ. Και δεν έχουμε αντίρρηση για οπουδήποτε αλλού, όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες κάποιων συμπατριωτών μας. Αυτά συνθέτουν μια πολιτική πολιτιστικού ακτιβισμού, απαραίτητου στις συνθήκες της παρούσας κρίσης.
Όμως από το σημείο αυτό ως το σημείο να επιχορηγούμε αφειδώς  παραστάσεις καλλιτεχνών ευρείας εμπορικότητας, που ούτως ή άλλως  θα έκοβαν και με το παραπάνω τα εισιτήρια που επιθυμούσαν, ή να τραπεζώνουμε εκατοντάδες  συνέδρους σε διάφορα συνέδρια και φεστιβάλ, από αυτά που κατά δεκάδες συμβαίνουν στην πόλη και το νομό μας, μόνο και μόνο επειδή τα θέσαμε υπό την αιγίδα μας,  νομίζουμε πως παραπάει. Και αποτελεί κάρφος τοις οφθαλμοίς όλων μας, ιδίως τώρα, σε καιρούς κρίσης, που  απαιτείται  πάνω από όλα ρεαλισμός και ορθολογική διαχείριση των δεδομένων.
Γι αυτό και συνιστούμε προσεκτική εκτίμηση    των γεγονότων και επαναπροσδιορισμό του προγράμματος χορηγίας. Ώστε τίποτα να μη  πάει χαμένο: και τα χρήματα να πιάνουν τόπο και η κρίση να απαλύνεται και μέσα από αυτήν να επαναπροσδιορίζουμε την ύπαρξή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: