Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ... ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ



Το θέμα δεν είναι ποιος θα πάει στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αλλά ποιος θα καθήσει πάνω στο «χωνάκι με το παγωτό» την δεύτερη Κυριακή.
Αυτό είναι που απασχολεί τα επιτελεία των υποψηφίων, τόσο αυτών που χαρακτηρίζονται σαν φαβορί όσο κι αυτών που θεωρούνται αουτσάιντερ. Το ότι τους τσούζει άπαντες η δεύτερη Κυριακή αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεσκιστεί στις δημοσκοπήσεις. Έχουν πέσει με τα μούτρα στα γκάλοπ, και κάθονται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, παίζοντας τους... αναστενάρηδες. Σε ότι αφορά τα γκάλοπ, οφείλουμε να σας πούμε, πως καλό θα ήταν να τα λαμβάνετε υπ’ όψη σας, μόνο αν τα έχετε δει με τα μάτια σας. Να έχετε δει δηλαδή όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα αποδεικνύουν ότι έχετε μπροστά σας μια σοβαρή δημοσκόπηση και όχι κανένα τεφτέρι του μπακάλη! Γιατί κατά περιόδους το έχουμε δει κι αυτό. Να παραγγέλνει κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος ένας γκάλοπ, όχι για να το χρησιμοποιήσει σαν μπούσουλα για να δει που πατάει και αν πατάει, αλλά για να δει τον εαυτό του πρώτο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους συνυποψήφιούς του! Ας επανέλθουμε όμως στους υποψήφιους Δήμαρχους-αναστενάρηδες, που λέγαμε και πιο πάνω.
Κατ’ αρχήν, δεν αναστενάζουν όλοι το ίδιο. Άλλος αναστενάζει και προσπαθεί να το κρύψει, άλλος αναστενάζει για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αντιπάλων του, άλλος αναστενάζει γιατί του έχουν πει να αναστενάζει, και πάει λέγοντας. Με λίγα λόγια μιλάμε για... κοτζάμ γεφύρι των στεναγμών και των αναστεναγμών.
  • Αναστενάζει π.χ. ο γαλάζιος υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης Σμυρνιώτης, μέχρι να πειστεί ότι αν μπει στην διαδικασία της δεύτερης Κυριακής, ουδείς απ’ αυτούς που τον «γέμισαν» θα τον «αδειάσει». Μα καλά, θα μου πείτε, ακόμα δεν έχει πειστεί; Ούτε καν μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι ο Μανδρώνης θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον Δράκο; Απάντηση: Ναι, έχει πειστεί, αλλά όχι εντελώς. Και το γεγονός ότι δεν έχει πειστεί εντελώς, δεν είναι κακό. Το αντίθετο. Είναι πολύ καλό. Πάντως, δύο πράγματα είναι αυτά με τα οποία αισιοδοξεί ο Σμυρνιώτης. Το ένα είναι ότι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι που βρίσκονται απέναντί του, Παυλής και Γεωργακόπουλος, είναι ΠΑΣΟΚ, και ένας τρίτος, ο Δελφάκης... αριστεροΠασόκ οπότε οι Πασόκοι ψηφοφόροι θα διασκορπιστούν από δω κι από κει. Το δεύτερο είναι, ότι οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν στην πιάτσα δείχνουν ότι θα μπει με τα τσαρούχια στην δεύτερη Κυριακή. Άρα; Άρα, οι αναστεναγμοί του Σμυρνιώτη υπάρχουν, αλλά είναι πιο λάιτ απ’ αυτούς των άλλων.
  • Αναστενάζει ο Δελφάκης, από την στιγμή που βλέπει μπροστά του τον Παυλή και πίσω του τον Γεωργακόπουλο. Αναστενάζει επίσης μέχρι να πειστεί ότι η αναγνωρησιμότητά του στις πέριξ της Τρίπολης περιοχές θα είναι τέτοια που θα του επιτρέπει να αισιοδοξεί. Στο ερώτημα, αν ο Δελφάκης αναστενάζει ή δεν αναστενάζει με τα αποτελέσματα κάποιων δημοσκοπήσεων που έχουν ήδη γίνει, απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, από την στιγμή που το επιτελείο του υποστηρίζει πως πρόσφατο γκάλοπ τον εμφανίζει να προηγείται, ενώ ένα άλλο το οποίο βρίσκεται στο συρτάρι του Παυλή δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Ότι ο Παυλής είναι εκείνος που έχει πάρει κεφάλι.
  • Αναστενάζει ο Παυλής, όχι γιατί έχει αγωνία για το αν θα πάει στην δεύτερη Κυριακή, (αυτό το ‘χει σίγουρο) αλλά για το αν θα συσπειρωθούν άπαντες οι Πασοκικές δυνάμεις γύρω του, στην περίπτωση που την δεύτερη Κυριακή ο ηλεκτρονικός πίνακας θα γράφει «Σμυρνιώτης-Παυλής». Αυτό όντως είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον Παυλή, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι προσεκτικός σε ότι αφορά την προεκλογική του συμπεριφορά. Αποφεύγει δηλαδή τις σκληρές αντιπαραθέσεις και δεν πυροδοτεί ενστάσεις, κάτι που έχει ζητήσει να κάνουν και οι συνεργάτες του.
Το αν θα υπάρξει Πασοκική συσπείρωση στον δεύτερο γύρο των εκλογών όμως, απασχολεί κι άλλους. Για παράδειγμα, πρόσωπα που ανήκουν στον φιλικό κύκλο του Δελφάκη μας έλεγαν τις προάλλες: «Όταν μιλάμε για συσπείρωση, δεν μιλάμε μόνο για την περίπτωση που στη δεύτερη Κυριακή θα είναι ο Σμυρνιώτης και ο Παυλής, αλλά και για την περίπτωση που θα είναι ο Σμυρνιώτης κι ο Δελφάκης. Άρα ένα ερώτημα είναι και το εξής. Σε μια τέτοιας φάση, θα συσπειρώσει ο Παυλής την όποια εκλογική του δύναμη γύρω απ’ την υποψηφιότητα Δελφάκη;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: