Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ψάχνουμε για τα αυτονόητα

Συζητώντας τον τελευταίο καιρό με συμπολίτες όλου του πολιτικού φάσματος δύσκολα μπορεί να αποκρύψει κανείς την απαισιοδοξία της πλειοψηφίας αυτών των ατόμων και την αγωνία τους για το μέλλον αυτής της πόλης.
Λες και κάποιος επιδιώκει να τους καθηλώσει, να τους ψαλιδίσει τα φτερά, και δεν μπορούν να πετάξουν. Επηρεασμένη, λοιπόν, η παρούσα στήλη από τη διάχυτη απαισιοδοξία, καταφεύγει, σήμερα,  στον «Οικονομικό» του Ξενοφώντα και στις συνομιλίες του Κριτόβουλου με τον Σωκράτη, σε μια απέλπιδα κίνηση να ξαναθυμηθεί το αυτονόητο: το νοικοκύρεμα των οικονομικών του σπιτιού μας, δηλαδή του Δήμου, που ήταν και παραμένει ο μπούσουλας για την ανάπτυξή του.
 «Νομίζω ότι το έργο του καλού οικονόμου είναι να διαχειρίζεται καλά τα οικονομικά του σπιτιού του»,  λέει ο Κριτόβουλος. Και σωστή διαχείριση, συμπληρώνουμε εμείς, είναι η μέριμνα για ένα αποθεματικό ικανό και αναγκαίο για να μας ξελασπώνει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως τώρα που το πρόγραμμα «Θησέας» περικόπτεται ή αναστέλλεται η εφαρμογή του, μέχρι νεωτέρας. «Ναι, αλλά έργο επίσης του καλού οικονόμου είναι να ξέρει να μεταχειρίζεται και τους εχθρούς του με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφελείται από αυτούς», προσθέτει ο Σωκράτης... Και ποιοι είναι οι εχθροί εν προκειμένω; Μα η αντιπολίτευση, που θα μπορούσε με κατάλληλους χειρισμούς να είχε συναινέσει  στην υλοποίηση πολλών έργων της πόλης, ιδίως αυτού της πλατείας, που τώρα ρημάζει από την εγκατάλειψη.
Είναι αλήθεια πως οι εποχές αντιγράφουν αλλήλους. Ασφαλώς και τότε υπήρχαν σκληρές αντιδικίες και αντιπολιτεύσεις, που κάποτε κάποτε έφθαναν στα άκρα.  Όμως μιλούσαν για τον επιμελή ή τον αμελή ηγέτη, όπως μιλούσαν ευθέως για την κακία, τη μαλθακότητα της ψυχής και τις ηδονές που μας εξουσιάζουν, εμποδίζοντάς μας να προβούμε σε ωφέλιμα έργα.
Αν κάτι επομένως χρειαζόμαστε σήμερα, προκειμένου να ανθίσει η ελπίδα στα χείλη των συμπολιτών μας και να διαψευστούν οι προβλέψεις για το μέλλον αυτής της πόλης, είναι επιμελείς πολιτικές ηγεσίες. Αυτό και μόνο. Όλα τα άλλα ακολουθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: