Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Να ορκιστούν για την εφαρμογή των νόμων


Επισκεπτόμενοι διάφορες πόλεις της πατρίδας μας διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες από αυτές  έχουν επιλύσει τα προβλήματα της αθλιότητας των πλατειών τους προ πολλού  και έχουν αποδώσει χώρους συλλογικής έκφρασης, υψηλής αισθητικής, στους πολίτες τους. Την ίδια στιγμή στη δική μας πόλη, οι πλούσιοι σε έκταση δημόσιοι χώροι καταστρατηγούνται συστηματικά από παρεμβάσεις, μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, με παράνομα σταθμευμένα οχήματα, διογκωμένα περίπτερα, αυθαίρετες  καταλήψεις χώρων από τραπεζοκαθίσματα, υπερβολική ηχορύπανση χωρίς τιμωρία, επεκτάσεις καταστημάτων αναψυχής που βρίσκονται στα διπλανά πάρκα κλπ..
Βέβαια, υπάρχει το ελαφρυντικό της απουσίας μακροχρόνιας αστικής παράδοσης. Και τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας φαίνεται πως μας ακολουθούν κατά πόδας έκτοτε.  Το ελαφρυντικό όμως  αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της σημασίας του δημόσιου χώρου.
Προϋποθέτει, την πολιτική βούληση και την ικανότητα προς τούτο. Προϋποθέτει την ύπαρξη φορέων διαχείρισης του δημόσιου χώρου, ικανών να αναθέσουν, να επιβλέψουν και να συντηρήσουν τα έργα μετά από την κατασκευή τους. Και προϋποθέτει, ασφαλώς, την τόλμη και την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις. Τουτέστιν τους νόμους της χώρας.
Απλά πράγματα για την κοινή λογική του κάθε δημότη, δύσκολα και ανεφάρμοστα για τους δημοτικούς μας άρχοντες, μπροστά στο τρισάθλιο πολιτικό κόστος.
Όμως αυτή τη στιγμή,  λίγες μέρες προ των εκλογών, οι υποψήφιοι δημοτικοί μας άρχοντες καλούνται να  αφήσουν κατά μέρος τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για φαραωνικού τύπου έργα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και να περιοριστούν στη διαχείριση των υπαρχόντων, με ρεαλιστικό προγραμματισμό κάποιων νέων.  Κυρίως  να ορκιστούν για την τήρηση των νόμων, που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πόλης. Είναι ο μόνος τρόπος  να έχουμε μια πολιτισμένη, βιώσιμη και για αυτό ανθρώπινη πόλη.
Αν, σήμερα, αξίζει να διδαχθούμε  κάτι από την εμπειρία άλλων πόλεων, αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επιμονή και την πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: