Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μηνύματα σαφή

Μπορεί η αποχή να είναι και για την Αρκαδία ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών, όμως τα μηνύματα που ο λαός της έστειλε προς κάθε κατεύθυνση είναι σαφή και ευανάγνωστα. Η λύπη, η απάθεια και η κατάθλιψη που κυριαρχούσαν ως τώρα, περιγράφοντας τρόπον τινά την παρούσα κατάσταση στο νομό και την πόλη μας, παραμερίζονται και στο προσκήνιο έρχεται η αισιοδοξία. Τα κομματικά χρίσματα που κάποιοι στανικά επέβαλλαν σε πολλούς δήμους, καταβαραθρώθηκαν και μαζί με αυτά και οι υποστηρικτές τους. Νέα πρόσωπα, άφθαρτα εισβάλλουν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Το δημοτικό μας σύστημα που ο δημότης ανέχθηκε, υπέμεινε, ψήφιζε, και συχνά συναλλάχθηκε μαζί του σε μια διαδικασία αμοιβαίας κομματικής συναλλαγής όλα αυτά τα χρόνια, τελικά γκρεμίστηκε και κατέρρευσε.
Μερικοί που  τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα επιβραβεύτηκαν. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Το είχε πει εδώ και χιλιάδες χρόνια  ο Νικίας στους αποκαρδιωμένους, ηττημένους Αθηναίους στη Σικελία: «Ανδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Οι άνθρωποι είναι η χώρα, η πόλις, η δημοκρατία, η κοινότητα. Οι άνδρες ελεύθεροι, όχι ανδράποδα, παρίες και δούλοι. Και αποδείχτηκε πως τέτοιοι άνδρες υπάρχουν σε όλους τους δήμους μας.  Και οι πολίτες  που έμεναν  σιωπηλοί για πολύ καιρό, που παραμερίστηκαν από κάποιους αριβίστες στα δημοτικά συμβούλια, κάποιους ανάξιους, που πικράθηκαν και είχαν αποοσυρθεί,  τώρα πήραν τη εκδίκησή τους. Και μαζί με αυτούς τα όνειρά τους.
Νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες και αναβαπτισμένες συλλογικότητες, ρήξεις με τους ριψάσπιδες, βρήκαν την ευκαιρία για να βγουν στο προσκήνιο.
Η Τρίπολη, η Αρκαδία τούτη τη στιγμή ζει την έκρηξη της υπερνεωτερικότητας, την τήξη του παλιού κόσμου. Το καινούργιο δεν θα αργήσει να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: