Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ «ΚΟΜΑΝΤΑ»

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι... Τι ήταν δηλαδή τόσα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ήταν ή δεν ήταν μια καλή ευκαιρία για... αρπαχτή από μερικούς; Ήταν ή δεν ήταν μια καλή ευκαιρία για κονόμα; Ήταν ή δεν ήταν η καλή τους η αγελάδα την οποία είχαν ταράξει στο άρμεγμα; Την άρμεγαν νύχτα μέρα, και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν. Ήταν κοινό μυστικό, ότι όποιος ήθελε να κάνει περιουσία, αρκεί να έμπαινε στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι από κει και πέρα όλα θα γίνονταν εύκολα, με χίλιους δυο τρόπους. Και το κυριώτερο: Όλα θα γίνονταν νόμιμα. Δόξα τω Θεώ, υπήρχαν του κόσμου τα «παραθυράκια» για κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο, με τόσα «παραθυράκια» η Τοπική Αυτοδιοίκηση... αερίζονταν μια χαρά.

Ξέροντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όπου να ‘ναι θα κάνουν την εμφάνισή τους επτά νέες υπηρεσίες «κομάντος» που θα ασκούν έλεγχο νομιμότητας, θα πραγματοποιούν επιτόπιες διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων και θα καταμερίζουν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών για πλημμελή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ήδη, όπως διαβάζουμε σε σχετική ιστοσελίδα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρτίσει την σχετική προκήρυξη για την επιλογή των επικεφαλής των υπό σύσταση αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα φέρουν τον τίτλο «Ελεγκτές Νομιμότητας». Με λίγα λόγια, αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, πάει να γίνει τώρα, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, που ο φορολογούμενος Δημότης στενάζει στην κυριολεξία από φόρους και τα σχετικά, και αν μη τι άλλο το ελάχιστο που ζητάει, έτσι για ηθική ικανοποίηση που λέει ο λόγος, είναι ένα μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, και όχι σε αυτές του... άπλετου σκότους. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι επτά υπό σύσταση αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρ’ ότι θα στεγάζονται στις επτά διοικητικές Περιφέρειες, δεν θα δίνουν λογαριασμό στους Γενικούς Γραμματείς των εν λόγω Περιφερειών, αλλά θα υπάγονται απ’ ευθείας στον υπουργό Εσωτερικών, και αυτό για να... απομακρύνονται έστω και οι παραμικρές μουρμούρες και υποψίες για τυχόν... κουκουλώματα.
Μια άλλη πονεμένη ιστορία (για να μη πω αμαρτωλή) που θα περάσει στην αρμοδιότητα των «Ελεγκτών Νομιμότητας» είναι και η λεπτομερής εξέταση όλων των έργων των Δήμων και των Περιφερειών ως το ποσό των 5.000.000 ευρώ με σκοπό να ενισχυθεί ο έλεγχος στον ευαίσθητο αυτό τομέα που συνάπτεται με την οικονομική διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά:
«Για την διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ελέγχου νομιμότητας, προβλέπεται η δυνατότητα να ασκεί ο Ελεγκτής Νομιμότητας επιτόπιους ελέγχους στους χώρους στους οποίους αναφέρονται οι υπό έλεγχο πράξεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις υποχρεώσεις των υπηρεσιών εποπτείας των Δήμων και των Περιφερειών είναι να συντάσσουν και εκθέσεις, στις οποίες παρατίθενται ο αριθμός  των πράξεων που ελέγχθηκαν, οι προσφυγές που ασκήθηκαν, τα ζητήματα που τις απασχόλησαν κατά την διενέργεια της εποπτείας, καθώς επίσης και τυχόν καταγγελίες που υποβλήθηκαν από πρόσωπα για θέματα νομιμότητας.
Οι εκθέσεις των Ελεγκτών Νομιμότητας, υποβάλλονται στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της βουλής και κοινοποιούνται στον Συνήγορο του Πολίτη
Λοιπόν, πως σας φαίνονται όλα αυτά; Προλαβαίνω την απάντησή σας. Σας φαίνονται ιδανικά και ελπιδοφόρα, όπως ακριβώς φαίνονται και σε μας. Επειδή όμως τόσα χρόνια έχουν δει πολλά τα ματάκια μας και έχουν ακούσει άλλα τόσα τα αυτάκια μας, θα μας επιτρέψετε να κρατήσουμε μια πισινή. Να περιμένουμε δηλαδή, να τα δούμε όλα αυτά και στην πράξη. Καλή και άγια η θεωρία, καλά και χρυσά τα οράματα, τα μεγαλεπήβολα σχέδια, και οι μεγάλοι στόχοι, όμως η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ.
Γράφαμε στην αρχή ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτίσει την σχετική προκήρυξη για την επιλογή των επικεφαλής των «κομάντος» Ελεγκτών Νομιμότητας. Για την ιστορία και μόνο θα αναφέρουμε ότι οι εν λόγω Ελεγκτές θα είναι ανώτατοι υπάλληλοι με πενταετή θητεία που θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Υποψήφιοι μπορεί να είναι, νομικοί οι οποίοι είτε είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, είτε διαθέτουν δικηγορική ή άλλη προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο, και δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής που έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης.
Υ.Γ.: Άντε, με το καλό να τους δούμε κι εμείς, να τους δουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: