Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το διακύβευμα

Η Τρίπολη, έχει καταρρεύσει  μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία χρόνια. Η διαπίστωση δεν σηκώνει αμφισβητήσεις, ούτε ωραιοποιήσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια μια από τις ωραιότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας μας γέμισε σκουπίδια και βρωμιά, λασπουριά και εγκατάλειψη.  Η κατάρρευση του ιστορικού της κέντρου καταρρακώνει την εικόνα της συνολικά.  Και μαζί χάνεται η αίσθηση και η αξία του δημόσιου χώρου ως ενοποιητικού στοιχείου των ανθρώπων και ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Ο εκβαρβαρισμός της καθημερινότητας ωθεί τους ανθρώπους στην απόσυρση, στην περιχαράκωση στο οικείο. Ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής; Βεβαίως, αλλά όχι μόνο. Γιατί και η αντιπολίτευση έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, αφού συχνά στις αντιδράσεις της ήταν στείρα και μονόπλευρη.
Η κατάσταση αυτή μας αφορά όλους μας. Και η διάσωση του ιστορικού κέντρου αποτελεί ουσιώδη κρίκο στην προσπάθεια ανάταξης της πόλης μετά τη χρεοκοπία.
Το διακύβευμα στις εκλογές του Δήμου Τρίπολης δεν είναι δημοτικό ή τοπικό, αλλά γενικότερο. Αφορά τη σχέση της πόλης μας με τον ελληνικό περίγυρο, αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας στην καθημερινότητά μας, αφορά τη σχέση των πολιτών με τον δημόσιο χώρο.
Ελπίδα σωτηρίας, για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο αναπαραγωγής ενός αποτυχημένου δημοτικού προσωπικού και μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να αντιδράσει ούτε στη διάλυση του κέντρου της Αρκαδικής πρωτεύουσας, η διάθεση των πολιτών να υπερασπίσουν την πόλη. Μια ελπίδα που αποτυπώνεται σε  «μη αναμενόμενες» υποψηφιότητες που ξεφεύγουν από το καρμπόν του γνωστού πολιτικού παιχνιδιού και από μόνες τους δείχνουν τη διάθεση «τομών» σε σχέση με το παρελθόν. Είναι νέες, άφθαρτες, πολλά υποσχόμενες, δυναμικές. Ας τις αναζητήσουμε στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών. Ενδιαφέρουν τα μέγιστα αν σηματοδοτήσουν μια κίνηση για την ανάκτηση του χαμένου χώρου της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: