Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κατάλαβαν το μήνυμα;


Τα αποτελέσματα στους δήμους της Αρκαδίας αλλά και στη Περιφέρεια της Πελοποννήσου, αποτύπωσαν σαφώς  μια σημαντική παράμετρο των τελευταίων ετών, που ισχυροποιείται στο διάβα του χρόνου Aνέδειξαν, για πρώτη φορά τόσο εύγλωττα, μια υπαρκτή κοινότητα πολιτών, που τους συνδέει κοινή πολιτισμική αντίληψη και έκφραση. Και ψήφισαν αυτό που η καρδιά και η λογική τους προέκρινε. Οι ψήφοι τους αγνόησαν απολύτως τις κομματικές εντολές, τους «χρισματούχους» της κομματικής νομενκλατούρας -- που κάποιοι τοπικοί παραγοντίσκοι, τελευταία, προσπάθησαν να ψηλώσουν πολύ, επιβάλλοντάς τους  κόντρα στο κοινό αίσθημα -- και λειτούργησαν με μοναδικό κριτήριο: αυτό του δημότη.
Η πράξη, σημαντική από κάθε άποψη,  εμπεριέχει ένα αίσθημα που διατρέχει το σύνολο κοινωνικό και πολιτικό σώμα της Αρκαδίας. Και που για πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, κατέγραψε δυναμικά τη στάση αυτή μερίδας πολιτών, η οποία  δεν συγκινείται από ξύλινες γλώσσες κάθε απόχρωσης, δεν εμπνέεται από δίπολα τα οποία εμποδίζουν τον διάλογο και τη σκέψη, δεν μετράει την πραγματικότητα με βάση τις στείρες συνδικαλιστικές κορόνες. Kατανοεί όμως ότι τα πράγματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι πολύ διαφορετικά από ό, τι τα λίγα χρόνια πριν  και αναζητούν νέα γλώσσα για τη νέα εποχή.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στους δήμους της Γορτυνίας και Κυνουρίας πρωτίστως αλλά και της Μεγαλόπολης, συνιστά τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Είναι πλέον υπαρκτές οι αντιλήψεις, οι διαθέσεις, οι φωνές των πολιτών που τους ενδιαφέρει η πολιτική, τους αφορά η συμμετοχή, αλλά δεν θέλουν με τίποτα -μα με τίποτα! - οι επιλογές τους και, κυρίως, η καθημερινή τους ζωή να ορίζεται από μικροκομμματικές αγκυλωμένες σκοπιμότητες. H μεγάλη ανατροπή ήταν ότι μια σημαντική ομάδα πολιτών δεν θέλει να στεγάζεται κάτω από κομματικές ανακοινώσεις. Θα το καταλάβουν κάποιοι, τελικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: