Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ

Δεν έχει προηγούμενο ο σάλος που έχει ξεσπάσει από τη διαρροή των 251.287 τηλεγραφημάτων που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από την ιστοσελίδα του Wikileaks την περασμένη Κυριακή 28 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στους ερχόμενους μήνες. Τα τηλεγραφήματα μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 274 πρεσβειών των ΗΠΑ ανά τον κόσμο χρονολογούνται από το 1966 μέχρι το Φλεβάρη αυτού του χρόνου, ενώ 15.662 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα.
Το σίγουρο είναι ότι τα έγγραφα που αποκαλύφτηκαν αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την υποκρισία των ΗΠΑ που «μάχονται για τη δημοκρατία», αλλά την ίδια στιγμή ενίσχυσαν στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Τα τηλεγραφήματα που έχουν βγει στη δημοσιότητα δεν δείχνουν κάτι το συνταρακτικό. Άλλωστε, η αμερικάνικη «δημοκρατία» έχει αποκαλυφθεί στα μάτια της ανθρωπότητας από τη βαναυσότητά της στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Απλά, με τα έγγραφα αυτά ξεγυμνώνεται ακόμα περισσότερο η αμερικάνικη πολιτική στα μάτια των πολλών, αφού οι Αμερικάνοι φαίνονται να συμπεριφέρονται σαν διεθνείς νταβατζήδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: