Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Αρχίζουν τα δύσκολα

Ορκωμοσίες των νέων δημοτικών αρχόντων καταγράφονται τις μέρες αυτές, σε πνεύμα αγαλλίασης  και ευφροσύνης. Τα χαμόγελα και οι ευχές περισσεύουν προς τους νεοεκλεγμένους μας άρχοντες. Αλλωστε το δικαιούνται απόλυτα, μετά την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής, που επέβαλαν όσοι δεν ιδιωτεύουν, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιδρά στη σήψη και ανοίγει παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στην πολιτική. Με  ευεργετικά, οπωσδήποτε, αποτελέσματα στο μέλλον.
Όμως τα προβλήματα αρχίζουν ευθύς μετά την ορκωμοσία. Και όχι από τον καινούργιο χρόνο.  Οι νέοι δήμαρχοι  της Αρκαδίας και ο Περιφερειάρχης πρέπει να σχεδιάσουν τα του οίκου τους από την αρχή. Μέχρι τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έκρυβε όλες τις παθογένειες κάτω από το χαλί των χρημάτων που το κράτος δανειζόταν. Οι δήμαρχοι ξόδευαν αλόγιστα για φανφάρες και έργα βιτρίνας και στο τέλος, όταν δεν είχαν να πληρώσουν τα βασικά (καθαριότητα, κοινωνική προστασία κ.λπ.),  τους έφταιγε το κράτος που δεν έδινε τα της Αυτοδιοίκησης στην Αυτοδιοίκηση. Χιλιάδες ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε αμφίβολης αξίας εκδηλώσεις, που βαφτίστηκαν «πολιτιστικές» με τραπεζώματα, γλέντια, πολυτελή φυλλάδια και άλλα συναφή παρεπόμενα. Τώρα το παραμύθι τέλειωσε, διότι τέλειωσαν τα λεφτά και όλοι πρέπει να συμμαζευτούν.
Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι οι νέοι «άρχοντες» πρέπει να στήσουν τους οργανισμούς Τ.Α. από την αρχή. Δεν παραλαμβάνουν μόνο μεγάλα ελλείμματα, παραλαμβάνουν και την ανοργανωσιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλεονάζον δυναμικό, άχρηστες δομές και υποδομές και χίλια μύρια άλλα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ανακάτεμα του τέλματος και αντίδραση των μικρών και μεγάλων κατεστημένων. Δεν πρέπει όμως να κάνουν πίσω. Η Αρκαδία αρκετά υστέρησε. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: