Τα σπήλαια του Κάψια, που εγκαινιάστηκαν την Κυριακή το απόγευμα και είναι επισκέψιμα για το κοινό, είναι μια πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση προς όλους για ένα σύντομο ταξίδι αλλιώτικο από τα συνηθισμένα και καθημερινά. Σε απόσταση ενός χλμ. από τον οικισμό Κάψια, στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας, τα σπήλαια αυτά αποτελούν τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών, που εντυπωσιάζουν. Η επιστημονική γνώση που τα ανέδειξε και φώτισε η φροντίδα των ανθρώπων του δήμου Μαντινείας, δίνει τη ευκαιρία σε όποιον περάσει την είσοδό τους, να δει και να θαυμάσει αναρίθμητους παράξενους σχηματισμούς και παραστάσεις, με ποικίλους απαλούς χρωματισμούς, που έφτιαξαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο διάβα χιλιάδων χρόνων. Δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να καταλάβει πώς σταλάγματα νερού φτιάχνουν σιγά σιγά, κρεμαστές στήλες στη οροφή και άλλες στο δάπεδο, καθώς πέφτουν, αργά και μία μία οι σταγόνες του νερού. Πώς, εν τέλει, γίνονται «καλλιτέχνες» της φύσης οι σταλακτίτες με τους σταλαγμίτες που απεικονίζουν μορφές ή ανάγλυφες και τρισδιάστατες παραστάσεις, χωρίς τη σμίλη του έμπειρου τεχνίτη.
Η ιστορία των σπηλαίων είναι θαυμαστή, και η εξερεύνησή τους μιλά για ανεύρεση ανθρώπινου οστεολογικού υλικού, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, προέρχεται από άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια πλημμύρας του σπηλαίου κατά τους ιστορικούς χρόνους,. Το γεγονός μας οδηγεί νοερά στη ζωή των πρωτόγονων συνανθρώπων μας, που κυνηγημένοι από τα στοιχεία της φύσης έψαχναν οδούς διαφυγής και προστασίας μέσα σε στοές και άλλα προστατευόμενα από τη φύση σημεία.
Τα σπήλαια είναι όντως εντυπωσιακά. Απομένει στο Δήμο Τρίπολης η περαιτέρω αξιοποίησή και ανάδειξή τους, στο Πανελλήνιο. Τα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα για την περιοχή. Μην τα υποτιμάμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου