Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ

«Διεθνής προσωπικότητα με 4000 μεγάλες επεμβάσεις, 160 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα περιοδικά του κόσμου, 1640 αναφορές στο έργο του, 20 ελληνικά και διεθνή βραβεία, στο 320 ο συντελεστής απήχησης στη επιστημονική κοινότητα»… Στα λόγια αυτά του επίκουρου καθηγητή  χειρουργικής κ. Αρκαδόπουλου  συμπυκνώνεται  το επιστημονικό έργο και η καταξίωση του Καθηγητή της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της 4ης Χειρουργικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου,  συμπατριώτη μας από το Δημοτικό Διαμέρισμα  Λουκά κ. Βασίλη Σμυρνιώτη, που την περασμένη Παρασκευή το βράδυ τίμησαν η ΤΕΔΚ Αρκαδίας, ο Δήμος Τρίπολης, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας.  
 Η εκδήλωση έγινε στην  κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, από φίλους και συμπατριώτες του. Όλοι ήρθαν να ακούσουν για το έργο του, για το ήθος και την ποιότητα του λόγου του, με εκμυστηρεύσεις αυτών που τον γνωρίζουν καλά από την παιδική ηλικίας ή τον έζησαν κατά την ενάσκηση του λειτουργήματός του, μέσα από προσωπικές εμπειρίες, στην πολύχρονη ακαδημαϊκή του καριέρα. Από τους  οχτώ ομιλητές άλλοι ανέτρεξαν στα παιδικά του χρόνια στο χωριό και  άλλοι στην πολύχρονη θητεία του ως γιατρού, θυμήθηκαν περιστατικά, ομιλίες, εύστοχες παρεμβάσεις του, εξήραν το ήθος του, κατέθεσαν τον σεβασμό τους στην επιστημονική του οντότητα, την πληθωρικότητα του λόγου του αλλά και στο μέτρο της προβολής του έργου του.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται για να προκόψει κανείς στον τομέα του, προϋποθέσεις που υπήρχαν  πλουσιοπάροχα στην προκειμένη περίπτωση : Πρώτα στην βοήθεια του Θεού, μετά  στους γονείς, που εν προκειμένω με δυσκολίες, φτώχεια και ανέχεια,  ανέδειξαν αυτό το παιδί,  και τέλος στην προσωπική αξία του καθενός, με τα τάλαντα που του έχει χαρίσει ο Θεός. 

Ο κ. Τσαγγούρης
Ο Δήμαρχος Μαντινείας κ. Τσαγγούρης, με λόγια «καρδιάς» όπως είπε, λόγω της πολύχρονης φιλίας τους,  ταξίδεψε με τη μνήμη στα παιδικά τους χρόνια, της ανέχειας και της φτώχειας, που όμως με «προίκα» το ήθος και τη  οικογενειακή αγωγή, προχώρησε στη ζωή του, έχοντας αργότερα δίπλα του την Αλέκα, τη γυναίκα της ζωή του.  Αλλά και η ενασχόλησή του με τα τοπικά Δημοτικά  πράγματα, ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Τσαγγούρη, συνετέλεσε ώστε να θέσει τη σφραγίδα του σε πολλά από τα έργα του Δήμου Μαντινείας, 

Ο κ. Μπαρούτσας
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΑ κ. Γιώργος Μπαρούτσας μίλησε για  κατάθεση ενός ελάχιστου δείγματος τιμής και ευγνωμοσύνης στον διεθνώς αναγνωρισμένο γιατρό, που προσθέτει κι αυτός στον μακρύ κατάλογο των επιφανών Αρκάδων που μας κάνουν να νοιώθουμε υπερήφανοι για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα. «Τιμώντας τον Βασίλη Σμυρνιώτη, τόνισε ο κ. Μπαρούτσας, στέλνουμε  ένα μήνυμα πως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει όσους με το έργο τους προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλουν στη καλυτέρευση της ζωής μας».

Με ανάλογες αναφορές στο ήθος και στην επιστημονική οντότητα του ανδρός αναφέρθηκαν και ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κοτσιάνης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος και πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, αλλά και ο Νομάρχης Αρκαδίας κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Σμυρνιώτης
Τέλος φανερά συγκινημένος ο τιμώμενος  καθηγητής κ. Σμυρνιώτης ευχαρίστησες όλους, κυρίως του συμπατριώτες του Λουκαίτες που παραβρέθηκαν στην τιμητική γι αυτόν βραδιά αφιερώνοντας την εκδήλωση σε δυο γιατρούς. Στον Παπασταύρο, από τη Νεστάνη, που του θυμίζει τον άγιο γιατρό που βοηθά στους φτωχούς, και στον Αγά Βασιλακόπουλο, που τον βοήθησε και τον προέτρεψε να συνεχίσει πάνω στην ειδικότητα της χειρουργικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: