Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Για φιλαναγνώστες


O Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης στο πλαίσιο προώθησης της Φιλανάγνωσης, δημιούργησε στα εντευκτήρια του τη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου. Σκοπός της να αναβιώσει την ξεχασμένη δραστηριότητα των Λογοτεχνικών ομάδων και να γίνει ένα φυτώριο αναγνωστών προωθώντας το βιβλίο και ξεδιπλώνοντας το μαγικό του κόσμο.
Αν και το βιβλίο και η ανάγνωσή του είναι για τους πιο πολλούς μια αρκετά προσωπική υπόθεση, ευχαρίστηση κυρίως, αλλά και ανάγκη και καταφύγιο, μακριά από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα, εν τούτοις μια άλλη διάστασή του είναι αυτή της συλλογικότητας. Γιατί  μπορεί να διαβαστεί από πολλούς και παράλληλα  να συζητηθεί  ο τρόπος που ο καθένας το αντιλαμβάνεται ενώ τα θέματα που θα αναδειχτούν είναι δυνατόν  να προβληματίσουν  κάλλιστα και να ευεργετήσουν όλους.
Δεν πρόκειται για κάποιο   είδος  φροντιστηρίου,  αλλά  για έναν τρόπο που κάνει απολαυστικότερο το διάβασμα και τα βιβλία. Πέρα από την ανάγνωση  καλών εντύπων και των συζητήσεων που τις συνοδεύουν, άλλοι λόγοι για την συμμετοχή σε μια τέτοια συντροφιά είναι  η επαφή με νέες ιδέες και διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς και η ευκαιρία  επικοινωνίας με άλλους βιβλιόφιλους. Στη λέσχη αυτή  κάποιος μπορεί να παρακινηθεί να  διαβάσει περισσότερα βιβλία  από ότι θα διάβαζε συνήθως όπως και  βιβλία που πιθανόν να μην επέλεγε ποτέ.
Ο στόχος αυτού του είδους ανάγνωσης είναι να κάνει το διάβασμα διασκεδαστικότερο  δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εξωτερικεύσει  τις σκέψεις, τις  απόψεις και τα συναισθήματα που γεννώνται από ένα βιβλίο αλλά  και να οξύνει την σκέψη του με έξυπνες συζητήσεις.
 Πρωτόγνωρη η κίνηση αυτή για τα πολιτιστικά της πόλης μας, που δεν είναι εθισμένη σε αυτή τη διαλεκτική ανάλυση, σημαντική ωστόσο κίνηση που ανατρέπει τα καθιερωμένα της πολιτιστικής μας πραγματικότητας. Ας την δοκιμάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: