Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, πως η αγοραστική συμπεριφορά των Ευρωπαίων
καταναλωτών συνεχώς αλλάζει αφού αναζητούν στα τρόφιμα που καταναλώνουν όχι µόνο ψηλότερες προδιαγραφές στο θέμα της υγιεινής, αλλά παράλληλα και πιστοποίηση της καταγωγής και του τρόπου παραγωγής των τροφίμων αυτών. Η λέξη «ποιότητα» είναι πλέον το κλειδί στην αγορά καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τρόφιμα µε ειδικά χαρακτηριστικά και µε ψηλή διατήρηση
των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ασφάλειάς τους «από τη φάρμα μέχρι το τραπέζι». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως κίνητρο αυτή την τάση των καταναλωτών και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες των παραγωγών όσον αφορά τον κίνδυνο εξαφάνισης των αυθεντικών, παραδοσιακών προϊόντων του κάθε κράτους µέλους µε την πάροδο του χρόνου, προχώρησε στο σχεδιασμό της «πολιτικής ποιότητας» δημιουργώντας συστήματα προστασίας τους. Μεταξύ αυτών και η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Αυτήν την κατοχύρωση των προϊόντων τους ζήτησαν και οι παραγωγοί της Πελοποννήσου, στην προ ημερών συζήτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα αγροτικά προϊόντα. Γιατί ξέρουν πως από τώρα και στο μέλλον χωρίς ανάλογη «κατοχύρωση» που δημιουργείται με την πιστοποίηση, δεν θα έχουν μέλλον τα προϊόντα τους. Πάνε οι εποχές πλέον που ο αγρότης καλλιεργούσε, συγκέντρωνε και διέθετε «χύμα» τα προϊόντα του όπου και όπως μπορούσε.
«Διαβατήριο» για την εσωτερική και την εξωτερική αγορά στα πολλά και ονομαστά αγροτικά προϊόντα της περιφέρειάς μας, σταφύλια, κρασί, μήλα, πορτοκάλια, κλπ, αποτελεί και θα αποτελεί στο μέλλον σε μεγαλύτερο βαθμό, η καταχώρησή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Γι αυτό και πρέπει από τώρα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αποκτώντας συνείδηση και γνώση των θαυμαστών προϊόντων μας, που η ποιότητά τους έχει κατακτήσει τη συλλογική γαστρονομική μας συνείδησης. Η Περιφέρεια πρέπει να κινηθεί τάχιστα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου