Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Υπάρχει ελπίδα

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως και η απλή εφαρμογή του νόμου και των κείμενων διατάξεων αρκεί για ένα πρώτο νοικοκύρεμα της Τρίπολης. Το πιστεύει  η νέα δημοτική αρχή, το επιθυμούν διακαώς όλοι οι δημότες αυτής της πόλης. Πρόκειται για το αυτονόητο που καλείται να εφαρμόσει μια δημοτική εξουσία και όχι για καμιά επανάσταση, από αυτές που μας συνεπαίρνουν. Γιατί στο σημείο που έχουμε φθάσει και αυτή η Κοινή λογική, αποτελεί ζητούμενο των ημερών. Πρέπει όμως να δείξουμε πίστη.
Αν δεν έχουμε σοβαρές ανατροπές, υπό το βάρος της οικονομικής στενότητας της χώρας, πιστεύουμε  ότι ώς το καλοκαίρι το κέντρο της Τρίπολης θα είναι πολύ καλύτερο.
Σήμερα, είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι η Τρίπολη είναι μία πόλη σε απόσταση από τις άλλες πρωτεύουσες των νομών. Την άποψη συμμερίζονται όλοι, ημεδαποί και αλλοδαποί, κυρίως τα τουριστικά γραφεία  που την έχουν ξεγράψει από τα κατάστιχά τους καθώς φροντίζουν να την παρακάμπτουν στα ταξίδια τους για τους τουριστικούς προορισμούς της  ορεινής Αρκαδίας.
Για να έχουμε μεταβολή σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει η Τρίπολη να ξαναγίνει μία πόλη για τους κατοίκους της. Η άθλια, για την ώρα, εικόνα της πλατείας Αρεως και των παρακείμενων πάρκων,  επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στη λειτουργία και στη φήμη της πόλης, αλλά βαθύτατα πάνω στην ψυχολογική σχέση των κατοίκων μαζί της. Δημιουργείται αποξένωση, απάθεια. Το τελευταίο είναι το χειρότερο. Είναι εκδήλωση πένθους.
Την Τρίπολη την πενθούν χιλιάδες Τριπολίτες. Είναι μία αλήθεια, την οποία υποτιμούμε για λόγους πολιτικής ορθότητος. Υποτιμούμε το γεγονός ότι η πόλη, κυρίως το κέντρο, αλλά και πολλές συνοικίες, έχουν αλλάξει ρυθμό ζωής επειδή η δικτατορία των αυτοκινήτων  που καταργούν τον δημόσιο χώρο και οι αυθαιρεσίες πολλών επαγγελματιών είναι δύο ασύνδετες δυνάμεις που συγκρούονται στο σώμα της πόλης. Γι αυτό και δεν είναι παράδοξο, που η πόλη εγκαταλείφθηκε.
Παρόλα αυτά, υπάρχει επένδυση ελπίδας, για τη νέα δημοτική αρχή. Αλλωστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: