Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Απλά πράγματα

Τα χαμόγελα, η ευωχία και η συναίνεση που επικράτησαν τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου  στα καθ ημάς δημοτικά πράγματα, αρχίζουν να υποχωρούν και να παραχωρούν τη θέση τους στο σκεπτικισμό για την πραγματικότητα αυτής της πόλης. Εδώ και κάποιες μέρες οι καινούργιοι μας άρχοντες  θεωρητικά είναι έτοιμοι  να αρχίσουν δουλειά. 
Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το δήμο και όχι µόνο εξαιτίας της Καλλικράτειας μεταρρύθμισης. Με πρώτη και καλύτερη δυσκολία αυτή της έλλειψης χρημάτων. Αλλά όσοι τη συναρτούν
 µε αδυναμία μοιάζουν   µε πολεμιστές που έχουν ήδη παραδώσει τα όπλα, και  μάλιστα χωρίς να πολεμήσουν.  Στην πραγματικότητα, πολλά μπορούν  να αλλάξουν σύντομα, ουσιαστικά, ριζικά, αποτελεσματικά, χωρίς καθόλου χρήματα. Με απλές  πολιτικές αποφάσεις και βούληση για την εφαρμογή των νόμων. Μερικές από τις αλλαγές αυτές επιτυγχάνονται εύκολα. Είναι απλό, π.χ., να πάψουν να κυκλοφορούν κάθε είδους τροχοφόρα στους πεζόδροµους  ή να καθίστανται οι δυο τρεις πεζόδρομοι ένα διαρκές πάρκιγκ αυτοκινήτων, όπως η Φιλελλήνων π.χ. Αρκεί η Δημοτική Αστυνομία (σε συνεργασία με την Τροχαία) να κάνει το καθήκον της.
Ορισμένες  άλλες απαιτούν σχεδιασμό και επιτήρηση: να περιοριστούν στα νόμιμα όρια τα τραπεζοκαθίσµατα του πεζόδρομου, να φωτιστούν
 οι κακοφωτισµένοι δρόμοι, να ελευθερωθούν τα κατειληµµένα πεζοδρόμια από παράνομα παρκαρισμένα  τροχοφόρα, να επιβληθεί ο έλεγχος της ηχορύπανσης στα καφέ του πεζόδρομου και των άλλων σημείων, κ.ο.κ.   Φυσικά, η παρούσα δημοτική αρχή μπορεί να κάνει τη διαφορά αν θα καταφέρει σύντομα  να καθαρίσει την πόλη από τα σκουπίδια. Θα αποδείξει, έτσι, ότι η πόλη μας αξίζει και μπορεί να είναι καθαρή, αντάξια ενός πολιτισμού ο οποίος δεν χρειάζεται να κομπάζει για κάποια αμφίβολη ανωτερότητα, απλώς οφείλει να υπερασπίζεται το επίπεδο αυτού του πολιτισμού στην καθημερινότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: