Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία

Βραβεία
 Δύο αρκαδικά βιολογικά μέλια κατάκτησαν διεθνές βραβείο και διάκριση στο διαγωνισμό “Biolmiel” που έγινε στην Κατάνια της Ιταλίας, το διάστημα από 5 έως 8 Δεκεμβρίου 2010. Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων από πολλές χώρες και η κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 150 προϊόντα. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 8 μελισσοκόμοι με 13 προϊόντα και κέρδισαν 2 βραβεία και 3 διακρίσεις. Οι Έλληνες βιο-μελισσοκόμοι που βραβεύτηκαν είναι: Κων/νος Φασιλής για το μέλι ερείκης (Λεωνίδιο Αρκαδίας) και Δημήτρης Γονίδης για το θυμαρίσιο μέλι του (Δρυοπίδα Κύθνου). Διακρίσεις πήραν: Κων/νος Φασιλής για το μέλι ελάτης (Λεωνίδιο Αρκαδίας), Αντώνης Δημακόπουλος για το μέλι ελάτης (Αργος Αργολίδας) και Παναγιώτης Μαρούλης για το θυμαρίσιο μέλι (Λαγκάδα Αμοργού). Την ευθύνη διοργάνωσης για την Ελλάδα είχε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικός Προϊόντων ΔΗΩ.
Αποκλεισμένα
Χιόνιζε συνεχώς χθες όλη μέρα στην ορεινή Πελοπόννησο. Το βασικό εθνικό οδικό δίκτυο ήταν ανοικτό όμως, ενώ   αλυσίδες απαιτούνταν σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου.
Με αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία, στο δρόμο προς Χρυσοβίτσι, προς Δημητσάνα, προς Βυτίνα και γενικά σε όλη την Γορτυνία. Υπήρχαν συνεργεία αποχιονισμού, όμως η χιονόπτωση  ήταν έντονη και οι αλυσίδες απαραίτητες. Αλυσίδες απαιτούνταν και στο δρόμο προς Καστρί - Άγιο Πέτρο, αλλά και στην εθνική οδό Σπάρτης - Καλαμάτας μέσω Ταϋγέτου, Τρίπολης – Σπάρτης,  Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, Τρίπολης - Καλαβρύτων και Πατρών μέσω της οδού 111, στην θέση Καλογερικό στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης και στην ορεινή Κορινθία για τα χωριά Γκούρα, Τρίκαλα και Φενεό.
Κλειστός ήταν ο δρόμος από Λεβίδι προς Νεμέα μέσω Κανδήλας και ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Αποκλεισμένα ήταν και τα χωριά Κοσμάς, Άγιος Βασίλειος και Πελετά στη Νότια Κυνουρία και Σέρβου στην Γορτυνία, ενώ τα  σχολεία έκλεισαν σε Καστρί, Αγιο Πέτρο, Βαλτεσινίκο, Δημητσάνα, Βυτίνα, Κοσμά και Πελετά.
Ποιος τον ανοίγει;
Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τη διάνοιξη του δρόμου προς Καρδαρά – Οστρακίνα. Ο δήμος Τρίπολης στη «επικράτεια» του οποίου ανήκει η περιοχή αναφέρει:  "Ο δρόμος Καρδαρά – Οστρακίνα ( χιονοδρομικό ) ανήκει μεν στα διοικητικά όρια των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας αλλά είναι χαρακτηρισμένος ως δασικός. Συνεπώς η ευθύνη για εκχιονισμό του Δήμου Τρίπολης οριοθετείται από την διασταύρωση  της Εθνικής οδού Τρίπολης – Βυτίνας ( κάτω Καρδαράς ) μέχρι τον Οικισμό Καρδαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Τρίπολης με τον υφιστάμενο σήμερα εξοπλισμό του δεν προσπάθησε να συμβάλλει στον εκχιονισμό και του δασικού  τμήματος. Αλλά το ύψος της χιονόπτωσης ήταν τέτοιο που μόνο βαριά μηχανήματα σαν αυτά που διαθέτουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Δ.Ε.Σ.Ε ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν."
Αναδάσωση
Ξεκίνησε η αναδάσωση που προβλέπει τη φύτευση 460.000 φυταρίων μαύρης πεύκης στις καμένες από τη φωτιά του 2007 εκτάσεις Τριάμισι χρόνια μετά την εφιαλτική πυρκαγιά που αποτέφρωσε το 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα (συνολικά 19.210 στρέμματα δάσους), η φύση αντιστέκεται και αρχίζει να αναγεννιέται, επαναφέροντας δειλά το πράσινο χρώμα μέσα στο απέραντο γκριζόμαυρο της καταστροφής.  Η έναρξη των φυτεύσεων σηματοδοτεί το δεύτερο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υλοποίησε η Δασική Υπηρεσία. Συνολικά θα φυτευτούν 2.910 στρέμματα, σε διασκορπισμένες εκτάσεις στις περιοχές των οικισμών Αγριάνοι και Πολύδροσο, ενώ άλλα περίπου 3.000 στρέμματα αναγεννιούνται φυσικά. Η παραγωγή των φυτών έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης Ροδόπης, από σπόρο που συλλέχτηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης. Τη μελέτη, την ανάθεση και την επίβλεψη της αποκατάστασης ανέλαβε το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από σχετική πρόταση που συντάχτηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο προγράμματος LIFE+. Πηγή: εφ. Έθνος
Τον συγχαίρει
Και οι άλλοι περιφερειάρχες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πέτρου Τατούλη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος, στον χαιρετισμό του στην Ανοιχτή Διαβούλευση για τον Τουρισμό στην Πελοπόννησο σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της συζήτησης αυτής για τον Τουρισμό. Το ίδιο λέμε κι εμείς, ελπίζοντας  πως γρήγορα από την θεωρία θα περάσουμε στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: