Η προχθεσινή παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφθούμε σχετικά με τις αξίες των υγροτοπικών οικοσυστημάτων μήπως και δράσουμε γρήγορα για να περιορίσουμε τα πλήγματα που δέχονται.
Η από πολλού χρόνου κινητοποίηση του εγχώριου ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα αυτό και η ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με την επιχειρούμενη καταπάτηση του υγροβιότοπου Μπαταρόλα, στο Παράλιο Αστρος, μας κάνουν όλους σκεπτικούς για το μέλλον κάποιων πανέμορφων και αναγκαίων για την επιβίωσή μας περιοχών.
Στην Αρκαδία, αν κάτι σφραγίζει συμβολικά την κατάσταση των υγροτόπων ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας τους, είναι οι πολύ αργές εξελίξεις για τους υγροβιότοπους Μουστού και Μπαταρόλα, καθώς έτσι όπως πάμε σε λίγο θα αποτελούν ένα όμορφο παρελθόν.
Δυστυχώς δεν πρόκειται για το μόνο κακό νέο για τους Αρκαδικούς υγροτόπους, που συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις από ρύπανση, οικιστικές επεκτάσεις και γενικότερα κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων, στις οποίες η πολιτεία μένει απαθής. Το χειρότερο είναι, ότι γκρεμίζονται οι όποιες ελπίδες είχαν επενδυθεί σε μια νέα καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, από την βραδεία κινητοποίηση των αρμοδίων.
Παρήγορο σημάδι είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αναδύεται και στη χώρα μας μια νέα γενιά συμπολιτών μας, προβληματισμένη, με νέες ευαισθησίες και ωριμότατη αίσθηση ευθύνης, που μέσα στην όλη κρίση αγωνιά και για το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ζήσει. Η γενιά αυτή ασφυκτιά αναζητώντας διεξόδους και φωνές λογικής, καθώς διαπιστώνει να υπονομεύεται το μέλλον της από απίστευτα οπισθοδρομικές νοοτροπίες. Επιδιώκουμε, από τη στήλη αυτή, στο μέτρο του δυνατού, να εκφράσουμε και τις δικές της αγωνίες, απαιτώντας εκτός των άλλων, την αμεσότερη ενεργοποίηση της ελληνικής πολιτείας για την προστασία των ελληνικών υγροτόπων και της βιοποικιλότητας.
Εάν τούτο δεν μπορεί να το διασφαλίσει το σημερινό πολιτικό προσωπικό, τότε θα πρέπει να τους δείξουμε ότι ωριμάζει μια νέα δυναμική που θα τους αφήσει πίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου