Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 7-4-11

Να βγούμε μπροστά
Ασφαλώς θα  το έχετε προσέξει, ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η κρίση και κάθε συζήτηση για έργα υποδομής στο δήμο, θεωρείται πολυτέλεια. Συχνά, πιάνουμε τον εαυτό μας αμήχανο, καθώς θέματα για την τοπική  ανάπτυξη που είχαν θέση και σημασία πριν από μόλις 2-3 χρόνια, σήμερα είναι χωρίς βέλη. Και υποτιμήσαμε τραγικά αυτό που θα ονομάζαμε διπλωματία του πολιτισμού και δύναμη του συμβολισμού μιας καθαρής και αναπτυγμένης πόλης. Γιατί και τα δύο φέρνουν κύρος, αλλά  και χρήμα. Όμως δεν θα πάψουμε να υποστηρίζουμε και σήμερα ότι μια Τρίπολη που θα είχε μια αξιοπρεπή αρχιτεκτονική εμφάνιση ως Αρκαδική πρωτεύουσα, θα ήταν ένας τουριστικός προορισμός διαφορετικού επιπέδου.
Μπορεί να μην προγραμματίζονται καινούργια έργα αυτήν την περίοδο, παρά σπασμωδικά, όμως οι εργασίες που γίνονται στην πλατεία Αρεως, με την πλακόστρωση του δαπέδου μπροστά από τα καταστήματα, είναι ένα δείγμα από το όλον, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Που μας κάνει να γεμίζουμε από ικανοποίηση και να κακίζουμε όλους αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την ανάπλασή της, φέρνοντας προσκόμματα με διάφορες αιτιολογίες  μιλώντας, πότε για μαρμαρόστρωση και πότε για άλλες πολυτελείς κατασκευές, ροκανίζοντας τον πολύτιμο χρόνο, που σήμερα, αν τον είχαμε, η πλατεία πιθανότατα θα είχε ολοκληρωθεί.  Και η πόλη μας θα μπορούσε άνετα να ξαναμπεί στη λίστα των ουσιωδών τουριστικών προορισμών, τουλάχιστον του εσωτερικού τουρισμού. Βλέπετε, οι  τουριστικές αναγνώσεις των πόλεων είναι πάντα δουλειά και υποχρέωση όλων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας, που με την ψήφο τους στα δημοτικά συμβούλια αποφασίζουν για την ανάπτυξη και ανάπλασή τους.
Και είναι πράγματι λυπηρό, η Τρίπολη, να μην είναι σε θέση να «σταυρώσει» τουριστικό πούλμαν, για ένα έστω καφέ στο πόδι, από αυτά που γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο τη Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το Λεβίδι και τη Βυτίνα. Η περίοδος της εσωστρέφειας και της κακομοιριάς  ανήκει στο παρελθόν. Καιρός να βγούμε μπροστά.



Σταθμοί ΟΣΕ
Συνάντηση αρμοδίων  για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στην Αρκαδία  είχαμε χθες στο Υπουργείο Υποδομών, στην Αθήνα όπου παρέστησαν  ο διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Ιωαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ι. Μπουντρούκας και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Ρέππα.
Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό πως ο ΟΣΕ προτίθεται να παραχωρήσει τα κτήρια των σταθμών  σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Λεύκτρο, καθώς και πολλά άλλα ανά την Ελλάδα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «έργα τέχνης», με ΦΕΚ του 1965 αλά και του 1985, με αντίτιμο 3-5% της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου. Το ενοίκιο θα μειωθεί, στην περίπτωση που ο φορέας ή ο ιδιώτης που μισθώσει το ακίνητο, προχωρήσει σε εργασίες επισκευής Επειδή, εν προκειμένω, παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εν λόγω ακίνητα από πολλές πλευρές, καθώς το Επιμελητήριο Αρκαδίας το θέλει για εκθετήριο, ο Δήμος Τρίπολης για αμαξοστάσιο του Δήμου, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμα και για ποδηλατοδρόμιο, πάνω στις γραμμές του τρένου, με κατάλληλη προσαρμογή  για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τα ποδήλατα, η συνάντηση υπήρξε ενδιαφέρουσα από όλες τις πλευρές και σύντομα αναμένονται εξελίξεις επ’ αυτού μετά και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, που ζητήθηκαν. .

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης , διοργανώνει την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 πορεία στο Δάσος της Σκυρίτιδας. Ώρες πορείας: 7 (επτά) και δυσκολία: Α’ (εύκολη).
Αναχώρηση το πρωί της Κυριακής ώρα 8.00 π.μ. από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Λαγοπάτη 43.

Εξόφληση οφειλόμενων
 Υπεγράφη τελικά από το υπουργείο Οικονομικών η επιταγή για τα οφειλόμενα στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας για το χρέος του 2010, με μείωση κατά 20% και με τους οδηγούς να λαμβάνουν 4 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των οφειλομένων για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι της τάξης των 13.700.000 ευρώ, σύμφωνα και με δηλώσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Β. Γιαννακούρα. Η ίδια μείωση (20%) αναμένεται να ισχύσει και όσον αφορά τα οφειλόμενα στους επαγγελματίες οδηγούς ΤΑΞΙ και μέχρι τα τέλη του μήνα, θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα και θα έχουν εξοφληθεί.

Χορωδιακά
 Το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 η ανανεωμένη παιδική χορωδία του «Ορφέα» θα συμμετάσχει στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών που διοργανώνει η Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (Χ.Ο.Ν.) στο Π. Φάληρο. Την χορωδία έχει προετοιμάσει η μαέστρος κα. Μαριλένα Κουζίνη, η οποία έχει αναλάβει την διεύθυνση και διδασκαλία των παιδιών από το 2010. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιλογές ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Χ.Ο.Ν., κ. Στέφανος Λέκκας.

Κατάληψη ΑΗΣ
Σε τρίωρη  συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και του Λιγνιτικού Κέντρου, προχώρησαν χθες εργαζόμενοι του Σωματείου Ορυχείου Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και ζητώντας  προσλήψεις προσωπικού αλλά και απρόσκοπτη παροχή ιατρικών - φαρμακευτικών υπηρεσιών.
Σε ανακοίνωση του ΣΟΣ, επισημαίνεται πως ο αγώνας γίνεται για: «Δημόσια, Ενιαία και καθετοποιημένη ΔΕΗ που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη στον τόπο, φθηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας. Ανατροπή της απελευθέρωσης  της ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς καμία άλλη οικονομική περικοπή. Αντίθετα αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις και σταθερή εργασία. Επαναφορά καταβολής των δώρων. Προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού. Επάνδρωση άμεσα με μόνιμους Ιατρούς στο Ασφαλιστικό μας. Απρόσκοπτη παροχή ιατρικών - φαρμακευτικών υπηρεσιών, των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων».

Μεταγραφές
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σύστημα μετεγγραφών φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου δήλωσε τα μεταξύ άλλων:
«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, από κοινού με άλλα Ιδρύματα, έθεσε κατ΄ επανάληψη το ζήτημα του εξορθολογισμού των μετεγγραφών τόσο στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, όσο και στο ΕΣΥΠ, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας. Η ανομοιογένεια της κατανομής του φοιτητικού πληθυσμού μεταξύ των Ιδρυμάτων με τις τεχνικές αυξομειώσεων λόγω των μαζικών μετεγγραφών μπορεί να αντιμετωπισθεί επαρκώς και με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης με το προτεινόμενο κείμενο του Υπουργείου. Το ζητούμενο, για την αποκατάσταση της ομαλής ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, είναι η διαφάνεια στις μετεγγραφές και η θέσπιση
συγκεκριμένου αριθμού θέσεων μετεγγραφόμενων φοιτητών πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης υπερσυγκέντρωσης φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια και της αντίστοιχης διαρροής τους από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια».

Χαμογελάτε
Ηταν 2 ξανθιές η Βίκυ και η Χρύσα. Μια μέρα λέει η Βίκυ στη Χρύσα: 
- Χρύσα, έλα να πάμε στη παραλία και να κάνουμε τις ξένες. 
Πάνε στη παραλία και κάποια στιγμή λέει η Βίκυ: 
- Χρύσα, give me the ball!!! 
Και λέει η Χρύσα: 
- Ποιο; Αυτό με τους κεφτέδες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: