Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Γάτος γράφει.....

Αυτός το είπε

«…Το ήθος σας κύριε Κουβέλη, η πολιτική σας ακεραιότητα, η επιστημονική σας καταξίωση, ο σεβασμός και η αγάπη όλων μας, αποτελούν στέρεες βάσεις για το ξεκίνημα της «Δημοκρατικής Αριστεράς…»

Ανδρέας Λυκουρέντζος

·        Σημείωση «Περιθωρίου»
·        Ρε μπας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοκάνει τον Κουβέλη υπουργό;
Λιτότητα
Το φετινό Πάσχα, θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα Κορυθίου παρά Πάσχα Τρίπολης…

Επιτρέπεται;
Προς κ. Καρλή, Αντιδήμαρχο Τρίπολης:
Κύριε Γιώργο, θα επιτρέπεται το κάπνισμα, εντός Πασχαλινών ψησταριών;

Αλήθεια υφίσταται συνεργασία μεταξύ Σμυρνιώτη και Κολλιόπουλου;


Σημειώνουμε…

·        Τι να τα κάνω τόσα Αρκαδικά blogs, όταν το ένα είναι «φτυστό» με το άλλο;
·        Πάρτε το χαμπάρι. Blogs και site με ένα και με δύο ανθρώπους δεν γίνεται.
·        Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως με ένα blog ή με ένα site θα κερδίσουν χρήματα, οπότε σου λένε «γιατί να προσλάβω ανθρώπους να γράφουν και να τους πληρώνω». Όσοι έχουν λοιπόν ένα τέτοιο σκεπτικό, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν… μοναχοφάηδες!
·        Άλλη «προπόνηση» κάνει ο Βαλασόπουλος και άλλη ο Μανδρώνης;
·        Ήθελα να ‘ξερα ποιος είναι αυτός ο κακοήθης που κυκλοφόρησε φήμες ότι επίκειται επίσκεψη Ζαχόπουλου στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου…


Οι ψαλιδοχέρηδες του Τύπου

·        Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα…
·         
17 λεβεντο… βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις προάλλες τροπολογία περί κατάργησης της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο. Η σχετική τροπολογία μπορεί τελικά να απορρίφθηκε, ωστόσο μπήκε για τα καλά στη δημόσια ατζέντα η συζήτηση για την εν λόγω κατάργηση και κάποια στιγμή θεωρείται σίγουρο ότι το θέμα θα ξαναπέσει στο τραπέζι. Εξ’ άλλου, όπως λέγεται, την σχετική πρωτοβουλία, προωθεί κορυφαίο εκδοτικό συγκρότημα που θέλει να… «καθαρίσει» το τοπίο στην εσωτερική αγορά των ΜΜΕ. Ο λόγος για το συγκρότημα Αλαφούζου («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - «ΣΚΑΪ») που ούτως ή άλλως δεν αντλεί τα βασικά του έσοδα από τους ισολογισμούς, αλλά από τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου που έχουν σχέση με την ναυτιλία.
Το εν λόγω συγκρότημα κατηγορείται από άλλους εκδότες ότι έχει αναλάβει… «σταυροφορία» υπέρ της κατάργησης των ισολογισμών στον Τύπο, με επαναλαμβανόμενα άρθρα και ρεπορτάζ, ώστε το θέμα να γίνει πιεστικό και να υπάρξει αποτέλεσμα. «Δεν είναι τυχαίο –λένε άνθρωποι του Τύπου- το γεγονός ότι η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την ημέρα που κατατέθηκε η τροπολογία, είχε προαναγγείλει με ρεπορτάζ της, τι θα έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
Όπως καταλαβαίνεται το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι το… ξεκαθάρισμα δεν θα περιοριστεί μόνο στον Αθηναϊκό Τύπο, αλλά και στον Επαρχιακό. Και να το πώς και το γιατί.

Οι μεγαλοεκδότες και ο τοπικός Τύπος

Τα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα όπως ο ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη – «Βήμα» - «Νέα») έχουν τεράστια ελλείμματα, ενώ κάποια άλλα (π.χ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ») έχουν εξαντλήσει τις πηγές δανειοδότησής τους, οπότε η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, μπορεί να δώσει το τελικό χτύπημα και να μείνουν λιγότεροι ανταγωνιστές για το συγκρότημα του Αλαφούζου.
Υπολογίζεται ότι αν σταματήσει η δημοσίευση των ισολογισμών των Α.Ε. και των ΕΠΕ στις εφημερίδες, θα κλείσουν μόνο στην περιοχή της Αθήνας 15 εφημερίδες, πολλές ακόμη θα φυτοζωούν και κάποιες άλλες θα περιορίσουν τις εκδόσεις τους, ακόμη και σε μία το μήνα. Αυτό σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό των Αθηναίων μεγαλοεκδοτών. Όμως όταν… τσακώνονται οι ιπποπόταμοι, την πληρώνουν τα βατράχι. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα βατράχια είμαστε εμείς. Ο επαρχιακός Τύπος, που χρόνια τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Με την κατάργηση λοιπόν της δημοσίευσης των ισολογισμών, ο αριθμός των επαρχιακών εφημερίδων που θα βάλουν λουκέτο ή που θα περιορίσουν τις εκδόσεις τους, φαντάζει εφιαλτικός. Όπως γίνεται αντιληπτό, πολύς κόσμος θα οδηγηθεί στην ανεργία. Και δεν μιλάμε μόνο για δημοσιογράφους, αλλά και για τεχνικούς, πιεστές, σελιδοποιούς κλπ. Μία πρώτη πρόχειρη εκτίμηση κάνει λόγο για πάνω από 5.000 άτομα σε Πανελλαδικό επίπεδο! Κι όλα αυτά για 400 – 800 περίπου ευρώ που δίνουν μια φορά το χρόνο οι ΑΕ και οι ΕΠΕ για την δημοσίευση των ισολογισμών τους. Ένα γελοίο ποσό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Η πίτα και οι εκλεκτοί

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Επιπροσθέτως, είναι και η «πίτα» των κρατικών υποχρεωτικών δημοσιευμάτων και διαφημίσεων, η οποία διανέμεται σε πολλούς… μεγαλοεραστές της 4ης εξουσίας. Για να μεγαλώσει το κομμάτι αυτών των… μεγαλοεραστών του Τύπου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περιορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Άρα, πρέπει να κλείσουν εφημερίδες και να πηγαίνει η πίτα σε λίγους και… εκλεκτούς.

Οι προεκτάσεις

Επί του  θέματος, υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις. Για μία ακόμα φορά διαπιστώνουμε πως η Πολιτική εξουσία είναι εμφανώς και αφανώς, άμεσα συνδεμένη με διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, και γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον Επαρχιακό Τύπο. Πώς μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι μια ωραία πρωία, δεκαεφτά βουλευτές ξύπνησαν και είπαν: «Τι κάνουμε σήμερα; Ας καταθέσουμε μια τροπολογία για κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο…»
Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η πολιτική εξουσία, προσπαθεί να φέρει στα μέτρα της τον Τύπο, είτε προς όφελός της, είτε προς όφελος κάποιων εκλεκτών της. Υπενθυμίζουμε εκείνον τον άθλιο Τυποκτόνο νόμο του «πράσινου» Βενιζέλου, που δίνει το δικαίωμα στον οποιοδήποτε να δηλώνει θιγόμενος από δημοσιεύματα και να διεκδικεί στα δικαστήρια μέσω αγωγών εξωφρενικά και εξοντωτικά ποσά σαν αποζημίωση. Με αυτό τον τρόπο, έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια μια φάμπρικα αγωγών από κάποιους που βρήκαν τον ιδανικό τρόπο, να αποκτήσουν χρήματα ξεκούραστα.
Με την ίδια σπουδή λοιπόν που οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ζητήσουν την κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο, θα μπορούσαν να ζητήσουν και την κατάργηση του Τυποκτόνου νόμου, για να μας πείσουν ότι πράγματι θέλουν το καλό του Τύπου και μάλιστα του επαρχιακού Τύπου. Δεν το έκαναν, ούτε βέβαια περιμένουμε να το κάνουν έστω και στο μακρινό μέλλον. Δεν τους συμφέρει ρε παιδί μου…


Δεν υπάρχουν σχόλια: