Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Να επικρατήσει η λογική

Η βαθειά οικονομική κρίση που περνά ο τόπος μας, κυρίως, αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης, οδηγεί στη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων, που στρέφονται αποκλειστικά εναντίον των κοινωνικών δαπανών, των συντάξεων, του δημόσιου τομέα και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να  υποδεικνύουν τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ανέργους και τους φτωχούς ως τους βασικούς υπευθύνους για μια κρίση που ούτε ήταν ούτε είναι δική τους. Ανεξάρτητα από το πια κυβέρνηση κυβερνά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά.
Γιατί σήμερα πια και οι δύο  εναλλάσσονται σε αυτούς τους ρόλους χωρίς κανένα υπαρξιακό πρόβλημα. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ρίζα της αποτυχίας των κομμάτων εξουσίας: ο λαός στέκεται απέναντί τους καχύποπτος και ενεός, παρατηρώντας αυτή την πρωτοφανή εκπόρνευση των ιδεολογικών αρχών τους.  Και εξεγείρεται με κάθε τρόπο. Με απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες. Δεν παραμένει αδρανής, ούτε μοιρολάτρης.  Γιατί  κοινωνίες σε ακινησία δεν υπάρχουν. Ούτε μπορεί να επιβληθεί ησυχία νεκροταφείου επειδή η συγκυρία είναι δύσκολη. Το αντίθετο. Ακριβώς επειδή οι περιστάσεις είναι δύσκολες οι άνθρωποι αντιδρούν για να σώσουν τη δουλειά τους, τα δικαιώματά τους, να κατοχυρώσουν  το μέλλον τους. Θέλουν να τους σέβονται και να µην πληρώνουν τα σπασμένα των άλλων. Καθωσπρέπει τρόπος να τα διεκδικήσουν δεν υπάρχει. Η ιστορία διδάσκει πως  οι κοινωνίες, συνολικά, ή οι επιµέρους  ομάδες τους αντιδρούν ενίοτε και βίαια. Από την αντίδραση άλλωστε κρίνεται µόνο η νομιμότητα. Όπως και η συνειδητοποίηση του καθένα. Και φυσικά η εξαθλίωση οδηγεί στη συνειδητοποίηση. Μόνο οι χορτάτοι σιωπούν. Όμως στις κρίσιμες αυτές στιγμές η λογική προτείνει ενδοσκόπηση με νηφαλιότητα. Γιατί η  ενδοσκόπηση δεν ακυρώνει, αλλά ενισχύει τους κοινωνικούς αγώνες. Βοηθάει σε περίοδο σαρωτικών αλλαγών να σταθμίσουμε κέρδη και ζημίες, να συνδιαλεχθούμε, να συνομιλήσουμε. Γιατί λύση δεν είναι ούτε να γκρεμίζονται μπάρες στα διόδια ούτε να μην πληρώνουμε διόδια.
Η αξιοπιστία  και η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Αν δεν σοβαρευτούμε οι απώλειες θα πολλαπλασιάζονται, εξαντλώντας όχι μόνο πόρους, αλλά και ψυχικά αποθέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: