Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τα ρουθούνια έκαιγαν, η αναπνοή κοβόταν, το δέρμα έτσουζε

«Καλώς ήρθατε. Πλατεία δακρυγόνου», γράφει έξω από τη στάση του μετρό στο Σύνταγμα. «Καλώς ήλθατε στη Χούντα του Μεσοπρόθεσμου!» γράφει η έκτακτη ανακοίνωση της πλατείας.
Εν μέσω καταιγισμού εκρήξεων, χημικών αλλά και μουσικής, η πλατεία-σύμβολο άντεξε. Παντού εκεί διαβάζει κανείς τη λέξη «χούντα». «Κρίση», όπως γράφει ένα σύνθημα σε πολλά σημεία της, «είναι να σε κυκλώνει η φτώχεια μαζί με τους μπάτσους», και αυτό ακριβώς συνέβη χθες στο Σύνταγμα.
Τα πρόσωπα όλων ήταν κάτασπρα από το Maalox. Τα μάτια κατακόκκινα. Τα ρουθούνια έκαιγαν, η αναπνοή κοβόταν, το δέρμα έτσουζε και οι εκρήξεις από τις κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα συνεχίζονταν. «Μην τρίβετε τα μάτια σας» επαναλάμβαναν διαρκώς από τα μεγάφωνα. Παντού κόκκινοι λεκέδες από αίμα. Αρκετοί σωριάζονταν χάμω. «Παιδιά γιατρό. Γρήγορα. Χρειαζόμαστε γιατρό επειγόντως. Σας παρακαλώ». Κάποιοι έβγαζαν αφρούς από το στόμα. Αλλοι έφτυναν αίμα και άλλους δεν τους βάσταγαν τα πόδια τους. «Αφήστε ανοιχτούς διαδρόμους να περνάνε τα φορεία».
Η πλατεία όμως έγινε σύμβολο και η λύρα συνέχιζε να παίζει. «Ο λαός κρατάει ακόμα την πλατεία του. Την πλατεία του αγώνα και της ελπίδας. Υπερασπιζόμαστε την πλατεία μέχρι τέλους», φώναζαν από τα μεγάφωνα. Ομως «ποιος θα το περίμενε», συνέχιζαν, ότι «ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ θα γινόταν ο μεγαλύτερος δικτατορίσκος».
Και στις πρώτες βοήθειες
Τα χημικά έπεφταν ακόμα και μέσα στους χώρους πρώτων βοηθειών. Εκεί που βρίσκονταν άνθρωποι που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. Μάταια προσπαθούσαν κάποιοι νεαροί με έναν μεγάλο κόκκινο σταυρό να πείσουν τους άντρες των ΜΑΤ να σταματήσουν να πετάνε χημικά στα ιατρεία της πλατείας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ το εξέλαβαν ως κόκκινο πανί καταστρέφοντάς τα. «Ο σταθμός πρώτων βοηθειών καταστράφηκε. Ολα τα ιατρεία έχουν μεταφερθεί στο μετρό» φώναζαν τα μεγάφωνα. Μια κυρία που έφυγε με φορείο από τον σταθμό πρώτων βοηθειών του μετρό σχημάτισε με το χέρι της το σύμβολο της νίκης.
Η προσμονή της Τρίτης επιβεβαιώθηκε πλήρως την Τετάρτη. Κάθε φορά που τα μεγάφωνα ανακοίνωναν τις νέες αφίξεις, ο κόσμος ξέσπαγε σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα. «Είναι μαζί μας συναγωνιστές από την Κέρκυρα. Τους καλωσορίζουμε. Η Πρέβεζα, η Πάτρα και το Αγρίνιο είναι εδώ. Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο Σύνταγμα», συνέχιζαν από τα μεγάφωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: