Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θα τιμωρηθούν;

Δεν εκπλήσσουν τα όσα καθημερινά αποκαλύπτονται για τις σπατάλες και τη διαφθορά που παρατηρείται στη δημόσια σφαίρα. Ακόμα και σήμερα που η οικονομική κατάσταση είναι τραγική και που κάποιοι επιμένουν να μην  καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπου δημοτικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπερβολικές αμοιβές σε στελέχη τους, με χρηματικά ποσά αδιανόητα στον ιδιωτικό τομέα. Οι περιπτώσεις είναι πάμπολλες και μόνο ως εξαιρέσεις δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστούν. Είναι ένα φαινόμενο που απλώνεται σ' όλη τη χώρα κι επειδή πρόκειται για χρήματα που εμφανώς καταγράφονται στην επίσημη μισθοδοσία, είναι ηλίου φαεινότερον ότι το πάρτι αυτό της σπατάλης οργάνωναν και στήριζαν ή έστω ανέχονταν όλες οι δημοτικές αρχές, που έχουν να επιδείξουν τέτοιες δραστηριότητες.
Ο δήμος μας, ευτυχώς,  δεν βρίσκεται στη λίστα των δήμων   που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα γκόλντεν μπόϋς  των δημοτικών επιχειρήσεων. Δεν παύει ωστόσο να προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑΤ, με  πέντε διευθυντές για πενήντα εργαζόμενους και με δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε σημείο που να απορεί κανείς εάν υπάρχει χρόνος για απασχόλησή τους  στο δήμο.  Και αν  καταγράφεται σήμερα είναι για την ιστορία αλλά και για να  απασχολήσει τους αρμοδίους, εφόσον  κάποιοι ενδιαφερθούν.
Φυσικά, η εντολή που έχει ήδη δοθεί πανελληνίως, είναι να εξορθολογιστούν οι δαπάνες, αλλά το ζητούμενο είναι αν και κατά πόσον η αντίδραση της κεντρικής εξουσίας θα περιοριστεί σε μια τέτοια παρέμβαση ή αν θα επιδιωχθεί να διερευνηθεί για ποιον λόγο δόθηκαν αυτές αμοιβές ώστε  να καταλογιστούν ευθύνες, ενδεχομένως,  σε βάρος εκείνων που αποφάσισαν την καταβολή τους. Γιατί τότε μόνο   οι αποκαλύψεις διαφθοράς έχουν ουσία , όταν  οδηγούν σε κυρώσεις εναντίον εκείνων που  διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και δεν  έχουν μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: