Το παραμύθι με τις ετήσιες δηλώσεις των βουλευτών για τα περιουσιακά τους στοιχεία παρατράβηξε και πρέπει να σταματήσει, πάραυτα. Οι πολίτες δεν πείθονται πλέον και η τιμή του πολιτικού κόσμου έχει πέσει στα τάρταρα. Ζητούμενο παραμένει εδώ και χρόνια να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, με αδιάσειστα στοιχεία ποια περιουσία είχαν οι βουλευτές πριν εκλεγούν και ποια παρουσιάζουν σήμερα αλλά και όταν αποχωρούν από την πολιτική. Κυρίως να γίνει γνωστό αν οι βουλευτές που χρημάτισαν υπουργοί αύξησαν την περιουσία τους στη διάρκεια της περιόδου που άσκησαν εξουσία και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και πόσα σπίτια είχαν πριν π.χ. και πόσα έχουν τώρα και πως τα απέκτησαν.
Σε μια περίοδο τραγικά άσχημη για τα οικονομικά της πατρίδας μας, που η σκανδαλολογία έχει δημιουργήσει βάσιμες υποψίες για την εντιμότητα ορισμένων πολιτικών, οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» προκαλούν τη νοημοσύνη των απλών πολιτών και δεν τους βγάζουν από το μυαλό του αθέμιτου πλουτισμού για όσους άσκησαν την εξουσία.
Με την ετήσιο πλημμελή και αδύναμο αυτό έλεγχο οι αλήθειες συσκοτίζονται παρά ξεκαθαρίζουν και το μόνο ερώτημα που γεννιέται χωρίς απάντηση είναι το : γιατί οι πολιτικοί εμφανίζονται «τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει». Γιατί κλείνουν τα μάτια και προχωρούν; Γιατί τα μέτρα για την διαφάνεια της πολιτικής ζωής μετατίθενται διαρκώς σε έναν ακαθόριστο χρόνο;
Κάποτε οι πολιτικοί μας πρέπει να καταλάβουν πως «όσο οι πηγές της αφθονίας παραμένουν σκοτεινές και αδιευκρίνιστες, η προέλευση δηλαδή των χρημάτων δεν τεκμηριώνεται, το «πόθεν έσχες» τους θα φαντάζει σαν τη επιτραπέζια «μονόπολη» όπου δεν δηλώνονται οι πόροι των παικτών. Απλώς υπάρχουν και διακινούνται για τις ανάγκες του «παιχνιδιού».(Μαρία Κατσουνάκη, εφ. Καθημερινή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου