Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΙΘΑΓΕΝΟΥΣ

Η εικόνα ενός Παπανδρέου να μιλά σε ακροατήριο χρηματιστών στη Νέα Υόρκη και να κάνει αναφορά αποτίμησης στην ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους τα λέει όλα.
Ουδέποτε πρωθυπουργός τυπικά ανεξάρτητης χώρας προχώρησε σε αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της, για τον απλούστατο λόγο ότι οι αποτιμήσεις είναι σχετικές και τα αποτελέσματά τους αυξομειώνονται ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.
Λίγες μέρες μετά τον Παπανδρέου, τη σκυτάλη πήρε ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του στη Wall Street Journal, με την οποία έβαλε ένα τεράστιο «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» και ανέλαβε να διαφημίσει την πραμάτεια. Αναφέρεται στα πάντα, αλλά ιδιαίτερο βάρος δίνεις τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του κράτους.
Κατόπιν αυτού, η προσθήκη ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας, μόνο γέλια προκαλεί. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι δεν θα πουλήσεις σε τιμή ευκαιρίας, όταν βρίσκεσαι υπό την απειλή της πτώχευσης και έχεις αναλάβει έναντι των επιτηρητών την υποχρέωση να μαζέψεις από τις ιδιωτικοποιήσεις έσοδα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2013; Οι «επενδυτές», βέβαια, κάτι τέτοια τα προσπερνούν, αντιλαμβανόμενοι ότι λέγονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση Παπανδρέου αποκαλύπτει νοοτροπία ιθαγενούς που υποτάσσεται στον αποικιοκράτη. Τα πάντα γίνονται από μια στενή ομάδα έμπιστων στον Παπανδρέου ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ηγετικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο αδερφός του Νίκος, ενώ τη θεσμική ομπρέλα αποτελεί ο έμπειρος Παμπούκης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Παπανδρέου πήγε με τον  Παμπούκη στο Αμπού Ντάμπι, για να κλείσει τη συμφωνία ξεπουλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ούτε είναι τυχαίο πως τώρα που κατάλαβαν πως τον Αστακό οι Καταριανοί τον θέλουν για νεκροταφείο των πετρελαϊκών αποβλήτων τους, ξεσηκώθηκαν ακόμα και οι Πασόκοι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, που έως πρότινος νόμιζαν ότι η περιοχή τους θα γίνει πρότυπο ανάπτυξης κι αυτοί θα τρώνε με χρυσά κουτάλια. Όλα αυτά έχουν έντονη μπόχα, αλλά κανείς δεν μιλάει, όπως δεν μιλούσαν και τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: