Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Να χορτάσουμε τους πεινασμένους

Μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώνεται  από την απίστευτη προεκλογική υποσχεσιολογία καλό είναι να σταθούμε για λίγο σε κάποιους συνανθρώπους μας που αναζητούν την τροφή τους καθημερινά στους κάδους απορριμμάτων του δήμου μας, στο κέντρο της Τρίπολης αλλά και στις εσχατιές της.  Που δεν έχουν τα προς το ζειν καθώς  δεν μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους την επαρκή διατροφή που χρειάζονται. Πρόκειται κυρίως όχι για τους επαγγελματίες ζητιάνους ή έστω εκείνους που, βάζοντας στην πάντα την αξιοπρέπειά τους, βγαίνουν στον δρόμο και τείνουν το χέρι τους ζητώντας τη βοήθειά μας, αλλά  για την τραγική εκείνη κατηγορία συνανθρώπων μας  οι οποίοι  για διαφόρους λόγους  βρίσκονται σε αδυναμία να εξοικονομήσουν τα αναγκαία για τον επιούσιο. Και κυριολεκτικά πεινούν. Και ντρέπονται να το πουν. Προτιμούν να υποφέρουν παρά να παρακαλέσουν κάποιον γνωστό, ακόμη και κάποιον φίλο, να τους δώσει κάτι για να κορέσουν την πείνα τους.
Όλα αυτά τη στιγμή που δίπλα τους   υπάρχει η πραγματική σπατάλη. Χιλιάδες τόνοι από αποφάγια ή χαλασμένα φαγητά πετιούνται καθημερινά στις χωματερές από τα γεμάτα  με πλούσια εδέσματα τραπέζια μας, από τα ψυγεία που ασφυκτιούν από όλα τα αγαθά του Θεού, από τα φαγητά που η ιδιοτροπία παιδιών ή και μεγάλων αρνιέται να τα φάει και πηγαίνουν στον σκουπιδοτενεκέ άθικτα.
Και το κυριότερο: οι τεράστιες ποσότητες από τα αγροτικά προϊόντα που δεν πωλούνται αλλά πετιώνται στις χωματερές, αντί να αποστέλλονται σε όσους πεινούν, στα φτωχοκομεία, γηροκομεία, άσυλα, που δεν διατρέφουν καλά τους τροφίμους τους. Ή ακόμη στις δεκάδες χιλιάδες πεινασμένους πρόσφυγες, που καταφεύγουν στη χώρα μας επειδή πεινούν στη δική τους.
Όλα αυτά, λοιπόν, προκαλούν τον ψηφοφόρο στο να καταδείξει προς τους  υποψηφίους των εκλογών ένα πεδίον δραστηριοποίησής τους, εάν και εφόσον εκλεγούν. Κάτι  που δεν βλέπουμε ωστόσο να περιλαμβάνεται στα πολυτελή τους φυλλάδια. Δεν λέμε, καλό και άγιο το ενδιαφέρον για τις πλατείες και τους δρόμους, αλλά αυτά προϋποθέτουν χορτασμένους ανθρώπους. Που δυστυχώς δεν είναι όλοι γύρω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: