Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο ΜΥΚΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ


Τρελαθήκαμε εντελώς, αφού «εδώ ο κόσμος καίγεται» σε ότι αφορά τις εκλογές, κι αυτοί γράφουν για τα πλατάνια της Αρκαδίας; Αυτό θα αναρωτηθείτε σήμερα. Κι όμως, έχω τη γνώμη πως τα πλατάνια είναι πιο σημαντικά από τις εκλογές, από την στιγμή που ένας μύκητας τα αφανίζει. Το πιο σοβαρό όμως απ’ όλα είναι ότι παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων για λήψη μέτρων προστασίας των αιωνόβιων αυτών δέντρων, οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν και τα άφησαν στη τύχη τους. Είναι οι αρμόδιοι που με μπόλικο θράσος έρχονται σήμερα να ζητήσουν την ψήφο μας!

Και ενώ η εξάπλωση του καταστροφικού μύκητα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις νεκρώνοντας τα πλατάνια της Αρκαδίας αλλά και των γύρω περιοχών, οι δασικές υπηρεσίες τον εντόπισαν και στην Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έφτασε εκεί πάνω από μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την διάνοιξη δρόμων, τα οποία είχαν επιμολυνθεί προηγουμένως σε άλλες περιοχές όπου εκτελούσαν εργασίες όπως αυτές της Πελοποννήσου.
Διαβάζουμε σχετικά, σε οικολογική ιστοσελίδα του διαδικτύου:
«Ο πιο διαδεδομένος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάζονται ανεξέλεγκτα σε περιοχές με μολυσμένα πλατάνια, μεταφέροντάς τον στη συνέχεια σε άλλες περιοχές. Οι εντατικές εργασίες από τις πυρκαγιές του 2007 στην Αρκαδία και την Ηλεία, είχαν σαν αποτέλεσμα να συμβάλουν στην επέκταση της μόλυνσης. Κατά το ίδιο σενάριο ο μύκητας μεταφέρθηκε στην Ήπειρο με μηχανήματα εκσκαφής που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε περιοχές της Πελοποννήσου με «άρρωστα» πλατάνια. Έπειτα, χωρίς να απολυμανθούν, χρησιμοποιήθηκαν σε κατασκευές έργων (δρόμοι κλπ), και έγινε ότι έγινε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: