Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ


Σκοτσέζικο ντους θυμίζει η κυβερνητική προπαγάνδα της τελευταίες μέρες. Από τη μια προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα σαρωτικά μέτρα που έρχονται και από την άλλη διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Όμως, η φιλολογία περί νέων μέτρων, που αναπτύσσεται από τα ΜΜΕ, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των δημοσιογράφων. Από διαρροές στελεχών του οικονομικού επιτελείου ξεκινά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι: διαρρέουν τα μέτρα στ’ αυτιά των δημοσιογράφων, αυτοί αναλαμβάνουν να στρώσουν το έδαφος, να μετρήσουν αντιδράσεις, να συνηθίσουν τον κόσμο στην ιδέα, να παραλύσουν διαθέσεις, για να έρθει στο τέλος η κυβέρνηση, να κάνει ενδεχομένως καναδυό ρετουσαρίσματα και να ανακοινώσει τα μέτρα.
Αν δεν μεσολαβούσαν οι τοπικές εκλογές του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοέμβρη, όλα θα είχαν τελειώσει από τώρα. Γιατί το πρόγραμμα του Μνημόνιου δεν βγαίνει. Αυτό προκύπτει ακόμα και από το χαρτί που ονομάστηκε Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα πεταχτεί στα σκουπίδια αμέσως μετά τις εκλογές. Κι όταν το πρόγραμμα δεν βγαίνει, το Μμημόνιο έχει τη λύση: συμπληρωματικά μέτρα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει αυτή την υποχρέωση και το έχει επαναλάβει και στο πρώτο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Δεν χρειάζεται να προβληματιστούμε για το περιεχόμενο των συμπληρωματικών μέτρων. Το κεφάλαιο έχει τεθεί στο απυρόβλητο. Όταν διαμαρτύρονται ακόμα και για την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις (η οποία δεν είναι νέο μέτρο, αλλά μέτρο που προβλεπόταν από το Μνημόνιο), όταν οι καπιταλιστές παρουσιάζονται σαν μεσσίες που θα σώσουν τη χώρα με τις «επενδύσεις», όταν παίρνουν τα λεφτά των ανέργων και τους τα μοιράζουν με διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καταλαβαίνετε ότι δεν θα τους θίξουν ούτε στο ελάχιστο.
Η καμπάνα θα χτυπήσει και πάλι για εργαζόμενους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και για τους συνταξιούχους. Η καμπάνα θα χτυπήσει για την κοινωνική ασφάλιση, την περίθαλψη, τις συγκοινωνίες, για όλα τα κοινωνικά προγράμματα που θα εξαθλιωθούν παραπέρα. Πέρα από τα άμεσα πλήγματα σε μισθούς και συντάξεις, πέρα από τα νέα πακέτα έμμεσων φόρων, θα εξαθλιωθεί ό,τι επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Από τους δρόμους που κυκλοφορούμε μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: